Pretraga

Tehnologija: Spas ili prokletstvo za mlade?

A- A+

jutarnji.hr

Najnovija stajališta psihijatara o mladima i tehnologiji toliko su drastična da govore kako će nove generacije djece i mladih biti toliko tupa da s vremenom ništa neće moći raditi bez računala. Neki drugi tvrde pak da mladi trebaju novu tehnologiju koristiti u svrhu boljeg i lakšeg obrazovanja.

Novim generacijama mozak odumire

Manfred Spitzer, njemački profesor psihijatrije, tvrdi kako tehnologija od djece čini male nesposobnjakoviće koji svakom generacijom postaju sve gluplji. Kako prenosi metro-portal.hr,  poznati njemački psihijatar tvrdi da uz pomoć tehnologije novim generacijama odumire mozak, baš kao što mišići gube snagu ako ih ne koristimo.

Djeca bi zbog tehnologije mogla zaboraviti govoriti

Uz sve to, on tvrdi da djeca koja od najranije dobi koriste računalo, mogu zaostati u razvoju, jer zbog tehnologije neće savladati neke osnovne životne funkcije poput govora ili razvoja motorike. Spitzer uz sve to tvrdi da ni srednjoškolcima nije potrebna tehnologija jer ih samo odvlači od učenja i škole, a rijetko kad pomaže.

Uz tehnologiju i srednjoškolski mozak postane lijen jer ne mora ni o čem razmišljati već samo treba “googlati“.

Tehnologija da, ali umjereno

Ipak, postoji skupina psihologa i psihijatara koji tvrde da ovaj znanstvenik pretjeruje. Prema njihovom, tehnologija utječe na mlade i djecu, al ne u tolikoj mjeri. Oni tvrde da tehnologiju ne treba potpuno maknuti iz života mladih, već samo pravilno dozirati i pravilno koristiti. Računala za učenja u školi i kod kuće jesu poželjna, ali roditelji i profesori su ti koji trebaju nadzirati da učenici doista pravilno koriste tehnologiju.

Biti pametan znači znati koristit računalo

Mit ili istina? Nitko ne zna hoće li nadolazeće generacije biti gluplje zbog novovih trendova. Ipak, mjerilo da je tehnologija zvladala mladima su i kriteriji upisa u školu. Prije desetak godina dijete koje je znalo čitati prije polaska u školu bilo je nadprosječno pametno, dok današnji školarci ulaze u kategoriju genijalaca samo ako barataju računalima.

Stariji učenici i srednjoškolci ipak trebaju biti oprezni s korištenjem računla i tehnologije i nedozvoliti da im Google i ostale popularne tražilice pretvore mozak u žvaku.

Tehnologija: Spas ili prokletstvo za mlade?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap