Pretraga

Tek tri hrvatska filma u kina ove godine privukla preko 10 tisuća gledatelja

A- A+

Sedma umjetnost, ma koliko se u tome trudili, još uvijek u Hrvatskoj nije na zavidnoj razini. U ovoj godini snimljeno je i prikazano 13 hrvatskih dugometražnih filmova, uz ‘Game of Thrones’ snimljeno je na tlu Lijepe naše još osam stranih filmova i serija, a u kinima su samo tri hrvatska filma prešla brojku od 10 tisuća posjeta.

Iako se većinom baziramo na to koliko je milijuna utrošeno u svjetske blockbustere, koliku su zaradu ostvarili i koliko ih je ljudi pogledalo, ovaj put smo odlučili provjeriti kakva je situacija na domaćoj sceni. Zatražili smo podatke iz Hrvatskog audiovizualnog centra kako bismo doznali koji je najgledaniji hrvatski film, koliko ih je snimljeno u ovoj godini kao i koji su se sve strani filmovi i serije snimali na tlu Lijepe naše.

Izdvojeni članak

Filmovi koje jedva čekamo pogledati u sljedećoj godini

U godini nastalo 13 dugometražnih filmova

– Ove je godine ukupno dovršeno i prikazano 13 hrvatskih dugometražnih igranih filmova, od kojih je osam koristilo sredstva Hrvatskog audiovizualnog centra. Završeno je i prikazano 11 dugometražnih dokumentarnih filmova, jedan dugometražni igrano-eksperimentalni te 72 kratkometražna (animirana, dokumentarna, eksperimentalna i igrana) filma, odgovorila nam je Margarita Perić iz press službe HAVC-a.

Dodala je kako su ove godine na Javnom pozivu za poticanje audiovizualnog stvaralaštva donesene odluke o sufinanciranju 38 naslova, od čega osam dugometražnih igranih i devet dugometražnih dokumentarnih filmova. Među odabranim projektima, kako Perić tvrdi, prevladavaju mlađe autorice i autori, četiri sufinancirana igrana filma su debitantska, četiri će potpisati redateljice, a jedan je film namijenjen mlađem uzrastu.

Izdvojeni članak

Profesori s filmskog platna s kojima ste se vjerojatno susreli i u stvarnosti

Hrvatska idealna za visokobudžetne televizijske serije

Svima je već poznato da se popularne HBO-ova serija ‘Game of Thrones‘ već treću godinu zaredom vraća u Hrvatsku gdje se snimaju dijelovi i pete sezone. No, za našu državu odlučila se snimateljska ekipa od je se još nekoliko visokobudžetnih stranih serija. Tako je u Hrvatskoj u 2014. snimana  francuska TV serija ‘Borgia’, švedska dječja serija ‘The Lost Treasure of Aquila‘, BBC-jeva serija ‘Jonathan Strange & Mr Norrell‘ te američka TV serija ‘Dig‘.

– Osim visokobudžetnih televizijskih serija, u Hrvatskoj su se u 2014. godini snimali i nizozemsko-hrvatski film ‘Full Contact‘ redatelja Davida Verbeeka, njemački TV film ‘Winnetouove žene‘ Dirka Regela te igrani film ‘Wait for me‘, švicarsko-makedonsko-irsko-hrvatska koprodukcija u režiji Makedonca Mitka Panova, ističe Margarita Perić.

Tek tri hrvatska filma prešla 10 tisuća posjeta u kinima

Budući da su samo tri filma privukla preko 10 tisuća gledatelja, mogli smo dobiti podatke samo o tim naslovima.

Prema podacima HAVC-a, zaključno s 15. prosinca, hrvatski filmovi su ukupno prodali 99. 636 ulaznica. Do sad najgledaniji film godine, još uvijek u kinodistribuciji, jest treći nastavak priče o Koku – ‘Ljubav ili smrt‘ u režiji Daniela Kušana kojeg je u kinima pogledalo 36. 738 posjetitelja.

Slijedi ga film od Dalibora Matanića ‘Majstori‘ za kojeg je kinoulaznicu kupilo 23. 378 gledatelja, a na trećem mjestu je ‘Broj 55‘ u režiji Kristijana Milića, koji je još uvijek pred kino-publikom, a do 15. prosinca ga je  pogledalo 14. 136 gledatelja.