Pretraga

TikTok uveo stroga nova pravila: Ako u videima radite neku od ovih stvari, uklonit će ih

A- A+

TikTok, megapopularna video platforma koja se često nađe na udaru zbog upitnog sadržaja koji korisnici objavljuju, najavila je oštrije politike. Brisat će videe koji promoviraju štetne i opasne navike, poput poremećaja hranjenja, ali i sadržaj kojim se promovira konverzijska terapija.

zšem tiktok

TikTok je krenuo u ozbiljnu regulaciju sadržaja koji nude na platformi. Namjerno obraćanje osobi u pogrešnom rodu, kao i korištenje rodnog imena transrodne ili nebinarne osobe te promoviranje konverzijske terapije od sada će biti zabranjeno, donosi Verge.

Idu oštrije mjere

Svi videi i sadržaj koji ima neke od navedenih karakteristika bit će uklonjen s platforme. To je dosta zanimljiv potez budući da je TikTok ranije bio na udaru kritičara upravo zbog toga što je dozvoljavao takav sadržaj, često bez nekog strožeg filtera.

No, ipak su odlučili promijeniti ploču. Platforma će brisati sve videe koji promoviraju poremećaje hranjenja, pretjerano vježbanje i druge ekstremne prehrambene navike; iako je to već sve zabranjeno, prema izvještajima je puno korisnika i dalje bilo izloženo takvom sadržaju pa je TikTok odlučio postupiti malo radikalnije i pobrisati sve videe.

– Radimo na ovoj promjeni u konzultacijama sa stručnjacima za poremećaje prehrane, istraživačima i liječnicima, jer razumijemo da ljudi mogu imati problema s nezdravim obrascima hranjenja bez da im je prethodno dijagnosticiran poremećaj prehrane, kazao je.

Educirat će korisnike

Promjena politika, kako piše Verge, na TikToku odnosi se i na oštriju zabranu širenja mržnje, namjernog obraćanja osobi u pogrešnom rodu, namjernog nazivanja trans ili nebinarnih osoba imenima koje su dobili pri rođenju. Osim toga, izbrisat će i sadržaj kojim se promovira konverzijska terapija.

Konverzijska terapija, za one koji nisu upoznati s tim terminom, odnosi se na pseudoterapeutske pokušaje da se osobi promijeni seksualna orijentacija i/ili rodni identitet, a dosta je raširena po tzv. kampovima u SAD-u. Nedavno su Kanada i Francuska zakonom zabranile konverzijsku terapiju.

Osim navedenih strogih politika vezano za sadržaj, TikTok je najavio da rade s kreatorima na seriji videa u kojima će educirati korisnike da preispitaju sadržaj s kojim se susreću na platformi. Na ‘discover’ odjeljku unutar aplikacije ispod hashtaga #SaferTogether moći ćete pronaći te videe.

Copy link
Powered by Social Snap