Pretraga

Tinejdžeri bi trebali na internetu provesti najviše dva sata dnevno

A- A+

Većina roditelja nesvjesna je količine utjecaja koji mediji imaju na mlade, stoga nisu svojoj djeci ograničavali vrijeme provedeno uz elektroničke uređaje povezane s internetom. Istraživanja su pokazala kako tinejdžeri u prosjeku na internetu provedu čak sedam sati dnevno, a stručnjaci tvrde – trebali bi provesti najviše dva sata.

Mediji imaju ogroman utjecaj na ljude, a on je još veći ukoliko se radi o djeci i tinejdžerima. Liječnici tvrde kako oni ne bi smjeli na internetu provesti više od dva sata dnevno, no istraživanja su pokazala zabrinjavajuće rezultate – mladi ove dobne skupine prosječno na internetu provedu sedam sati dnevno.

Izdvojeni članak

Tinejdžersko SMS-anje je snažno oružje za agresivno i devijantno ponašanje

Prosječni tinejdžer na internetu provede sedam sati dnevno

Da mladi odluče poslušati prijedlog liječnika, na internetu bi proveli dva sata, a u to vrijeme bili bi uključeni boravak na Facebooku, Twitteru, gledanje filmova i slično. Iako će mnogi tinejdžeri na ovo okrenuti očima, doktori takvu politiku predlažu upravo zato što je česti boravak na internetu povezan s nasiljem, cyberbullyngom, pretilošću, nedostatkom sna i ostalim ozbiljnim problemima. On nije glavni razlog tih negativnosti, no velik je utjecaj koji mediji imaju na mlade.

Izvještaj iz 2010. godine u SAD-u otkrio je kako djeca od osam do 18 godina u danu provode prosječno sedam sati koristeći neke od medija za zabavu. Mnogi od njih gledaju televiziju putem interneta te šalju sms poruke iz kreveta u vrijeme kada bi trebali spavati. Takve sms poruke, kako je naznačeno u izvještaju, često imaju eksplicitni sadržaj.

Izdvojeni članak

Teror na Ask.fm: Tinejdžerica ‘istrollana’ do smrti

Internet vodeća aktivnost tinejdžera uz spavanje

– Mladi ljudi danas provode više vrijeme uz medije nego što provedu sati u školu, i to je ujedno vodeća aktivnost mladeži uz spavanje, nalazi se u studiji.

Mnogi stručnjaci slažu se kako je boravak na računalu, pametnim telefonima, tabletima i sličnim uređajima loš za socijalizaciju mladih, da su oni prestimulativni te da zatupljuju mlade generacije, piše Mail Online.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap