Pretraga

Tinejdžerica izumila predmet koji će razveseliti više od milijardu ljudi

A- A+

Tinejdžerica Ann Makosinski predstavila je na sajmu u Kanadi svoj jedinstveni izum – lampu koja svijetli dok je držite u ruci, tako da nema potrebe da joj se mijenjaju baterije. Kako više od 1,2 milijarde ljudi diljem svijeta nema regularan pristup struji, 16-godišnja inovatorica mogla bi postati heroina za njih. Ključ virtuoznosti njenog izuma leži u tome što svjetiljka radi na tjelesnu toplinu.

Mlada inovatorica Ann Makosinski stvorila je izum koji bi mogao promijeniti svijet, ali doslovno. Naime ona je napravila svjetiljku koja radi na tjelesnu toplinu pa će dakle svijetliti dok je god držite u ruci. Budući da 1,2 milijarde svjetskog stanovništva nema regularan pristup struji, ova inovacija dobiva na snazi piše Yahoo News.

Izdvojeni članak

Četiri tinejdžerice stvorile sustav koji bi trebao osvijetliti Afriku

Prijatelj koji je ‘živio u mraku’ bio presudan za Annin angažman

Ann inače pohađa St. Michael’s University School u Viktoriji u Kanadi, a podrijetlom je s Filipina. Jednom prilikom je razgovarala s prijateljem iz te zemlje, koji živi na području bez električne energije.

Požalio joj se da zbog činjenice da ‘živi u mraku’ ne može redovito pisati domaće uratke pa tako postiže sve slabije rezultate u školi.

Njegov problem, Ann je odlučila pokušati riješiti i naposljetku je uspjela.

Izdvojeni članak

Tesla – čovjek koji je osvijetlio svijet

Toplinska energija koju proizvodi ljudska ruka dovoljna za rad svjetiljke

Ann je tako istraživala različite oblike alternativne energije pa se upoznala i s Peltierovom elementom odnosno uređajem koji proizvodi energiju kad se na jednoj strani zagrijava, a na drugoj hladi.

Također u tijeku istraživanja je došla do saznanja kako je količina toplinske energije koju proizvodi ljudska ruka dovoljno snažna za opskrbljivanje LED dioda strujom, a time i dovoljno jaka za pokretanje baterijske svjetiljke.

Osim što će svojim izumom Ann donijeti radost u mnoge kutke svijeta i samu ju je već razveselila. Naime dobila je na spomenutom kanadskom sajmu veliki trofej izrađen od Lego kockica. Uz to i posjet sjedištu ove tvrtke u Danskoj te školarinu u iznosu od 25 tisuća dolara.

Tinejdžerica izumila predmet koji će razveseliti više od milijardu ljudi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap