Pretraga

Tinejdžersko SMS-anje je snažno oružje za agresivno i devijantno ponašanje

A- A+

Tinejdžeri skloni agresivnosti i antisocijalnom ponašanju često takva svoja ponašanja predskažu u online i mobitelskom dopisivanju, prije nego se oni dogode, pokazala je nova studija. Konkretnije, stručnjaci sa Sveučilišta Teksas su u spomenutom istraživanju utvrdili da srednjoškolci koji vode agresivnu SMS komunikaciju, u velikom broju slučajeva kasnije agresivno i postupaju.

Istraživanje koje je provedeno pri Sveučilištu Teksas utvrdilo je snažnu vezu između agresivne SMS komunikacije među tinejdžerima te njihovog kasnijeg nasilnog postupanja. Studija je provedena u SAD-u na uzorku od 172 srednjoškolska prvašića iz 47 škola, piše Live Science.

Izdvojeni članak

Agresivna i glasna muzika u automobilu, potiče mlade vozače na pogreške za upravljačem

Snažna veza između dopisivanja o agresivnosti i kasnijeg ovakvog djelovanja

Za potrebe studije, učenicima je naglašeno da će njihova SMS komunikacija biti nadzirana. Poslije godinu dana praćenja, istraživači su prikupili blizu šest milijuna poruka.

Većina je poruka bilo regularnog sadržaja, no istraživači su se fokusirali na onih dva posto, koje su sadržavale devijantnosti.

Tinejdžeri su rangirani prije i poslije obavljenog nadzora i to od njihovih roditelja, nastavnika, a i sami su morali sastaviti izvještaj. Doktor Samuel Ehrenreich i njegove kolege sa spomenutog sveučilišta su nakon obrade podataka utvrdili snažnu vezu između razmjene poruka među srednjoškolcima o lošem ponašanju te njihova kasnijeg agresivnog i antisocijalnog ponašanja.

Izdvojeni članak

Fora je biti nasilan na stadionu misli svaki peti osmaš

SMS-anje snažno oružje međutinejdžerskog utjecaja

Poznato je kako u pubertetskom i srednjoškolskom razdoblju, osobito slabe ličnosti mogu pasti pod snažan utjecaj vršnjaka. Upravo dopisivanje SMS porukama te njihova trenutačna dostupnost, snažno su oružje kroz koji se ovakav utjecaj ogleda, zaključak je studije.

Voditelj istraživanja doktor Ehrenreich naglašava da nije sve tako sivo, te je većina istražene komunikacije vrlo sadržajna, iskrena i značajna.

Tinejdžersko SMS-anje je snažno oružje za agresivno i devijantno ponašanje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap