Pretraga

Tips & tricks: Donosimo nekoliko savjeta kako se nositi s bahatim profesorima

A- A+

Predavanja su iza nas, i napokon dolazimo do malo zraka. Ili se tek krećemo gušiti, ovisno o tome kako gledate na stvari, slično kao s onime je li čaša polupuna ili poluprazna? U svakom slučaju, slijede nam ispitni rokovi, a svi znamo što oni znače – kritično puno kontakta s profesorima.

pixabay.com

Ovih dana se ispunjavaju one ankete o profesorima na kojima se svi planiramo raspištoljiti, a onda dođe trenutak i svima nam skoro pa bude žao napisati što zaista mislimo o tim ljudima, no postoje i oni koje ćemo jednostavno uvijek popljuvati, bez imalo grižnje savjesti.

Izdvojeni članak
korupcija

Profesori s Prava nepravomoćno osuđeni na zatvor jer su primali mito za puštanje studenata na ispitima

Postoji nekoliko vrsta profesora koji spadaju pod takve, ali jedni se posebno ističu, a to su oni koji su bahati, arogantni, puni sebe… jednom riječju – jednostavno neprikladni. Svi smo imali barem jednog takvog/takvu i znamo koliko je to teško za preživjeti.

Ne samo zato što utječe na naše ocjene, već i zato što utječe na naše živce (prvenstveno ovo, čak i ispred ocjena ustvari), naše samopouzdanje, vjeru u život, želju za faksom… Ukratko, loš profesor nije samo loš profesor u stilu (ne)slušamo ga dva sata tjedno i onda smo na miru, već ozbiljno utječe na nas kao osobe.

Većina nas studenata je upisala faks zato što nas zanima ono o čemu slušamo svaki dan barem pet godina, zato što želimo cijeli život provesti baveći se time i ukratko, zaista volimo naš faks. Naravno da ga prvenstveno mrzimo, ipak je to jedna od glavnih zadaća svakog studenta, ali znate na što mislim.

I usred tog lijepog, spiritualnog iskustva se pojavi netko tko nam odluči zagorčati život, zbog koga zaista počnemo preispitivati sve u našim životima, od toga da se pitamo želimo li zaista završiti taj faks, pa do toga da preispitujemo vlastite sposobnosti i mogućnost završavanja faksa.

I što sada?

Najgore je kada počnemo gubiti vjeru u sebe, a arogantni i bahati profesori to vrlo lako potaknu kod studenata, koliko god mi bili uspješni ili zainteresirani za gradivo. I što u tim situacijama, kako se nositi s takvim profesorima?

Za razliku od ostalih toksičnih ljudi koje jednostavno možemo izbaciti iz naših života, to nije situacija s profesorima. I dok se možda tijekom semestra možemo koliko toliko izboriti s time, u vrijeme rokova je to malo teže, zato što njihovo ponašanje direktno utječe na nas – na kraju krajeva, moraju nam dati neku ocjenu. A i vrlo su česti usmeni ispiti koji su jednostavno pakao s profesorima koji se ne znaju kontrolirati.

Svi se barem jednom nađu u takvoj situaciji tijekom studiranja, a ako imate sreće, to zaista bude samo jednom. U tim slučajevima je zaista teško suzdržati se od toga da ne puknete i ne doživite svoj Hulk trenutak, ali morat ćete se svladati. Stoga donosimo par savjeta kako se ponašati kada postane kritično.

Naučite sve

Ova vrsta profesora zaista nije ona koja će vas rušiti reda radi, ili zato što im se da održavati petsto tisuća rokova, daleko od toga. Oni jednostavno previše drže do sebe i svojeg kolegija, a da bi vama dopustili prolaz, bez da sve znate savršeno.

Čak i ako mislite da ste naučili sve to nije dovoljno. Bitno je da se znate pravilno izražavati. Poželjno je korištenje svih mogućih patetičnih fraza, svega najgorega što nikada ne biste inače izgovorili. Naučite vokabular svakog kolegija i poradite na tome.

Realno, ako sve napravite dobro, nemaju vam što zamjeriti, što znači manje bahatosti i manje živciranja s vaše strane, a to je ono što nam je trenutno svima cilj – ispitni rokovi su sami po sebi dovoljno stresni.

Sjetite se da nije osobno

Komentari ovakvih profesora često djeluju kao da su vrlo osobni, kao da žele konkretno baš vas potkopati, no rijetko kada je to zaista istina. Najčešće se dogodi da vam ni ime ne znaju, a kamoli da ih brine što ste vi nekada napisali ili rekli.

U takvim trenucima, najbitnije je sjetiti se da to zaista nema veze s vama i ne uzeti to k srcu. Naravno, i dalje će vas smetati, ali neće boljeti kao da je riječ o ne znam čemu, već će samo biti nešto što nas je usputno iživciralo, a toliko nas toga trenutno smeta i živcira da će se ovo jednostavno izgubiti u moru.

Izbjegavajte ovakve profesore

Postoje situacije u kojima je moguće izbjeći neke kolegije i samim time profesore, pa ako to možete, napravite upravo to. Ako se pak radi o tome da ne možete nikako izbjeći takvog profesora, jednostavno ih izbjegavajte koliko možete.

Nemojte se upuštati u nikakve nepotrebne razgovore, komunikaciju držite na onome što je neizbježno. No, to ne znači da ne trebate biti tihi na satu ili da vaše obrazovanje treba ispaštati, daleko od toga. Samo se ne upuštajte u rasprave koje su van okvira nastave i gradiva!

Možda će vam biti teško pridržavati se ovih savjeta, no jednako je toliko teško i preživjeti ovaj stresan period. Sve što vam možemo reći jest držite se, sve ste preživjeli do sada, pa ćete i ovo! Valjda…

Share via
Copy link
Powered by Social Snap