Pretraga

Tjedni ritual: ‘Self-care’ dan kao idealan način za preživljavanje stresa

A- A+

Ponekad je teško živjeti u trenutku i ne razmišljati o onome što tek slijedi – o petku koji dolazi, o sunčanom danu kojem se nadamo ili o praznicima koji nam se čine nedostižnima trenutno. I u svom tom planiranju i čekanju, zaboravimo si ugoditi i u trenutku. A baš bi trebali!

foto: Illie Kate; Flickr

Bilo da ste u školi ili na faksu, vjerojatno vam je vrlo stresno. Svaki dan imate mali milijun stvari koje morate obaviti, od samog odlaska u školu/na predavanja, pa do pisanja zadaća, dodatnih aktivnosti, a i onih ugodnijih stvari kao što su gledanje filmova i serija, igranje igrica ili druženje s prijateljima. U svakom slučaju, radi se o popisu obaveza koje vam oduzimaju vrijeme i energiju.

Izdvojeni članak

Briga za zdravlje – nula bodova: Otkrivamo na kojim zagrebačkim fakultetima studenti najviše piju

Tek smo na samom početku nove školske i akademske godine, pa se sada svi još dobro i drže. Odmoreni od ljeta, a i karantene koja nas je zatekla na proljeće, spremni smo na nove izazove i još smo puni poleta. No taj entuzijazam će vjerojatno trajati još maksimalno mjesec dana, i zatim kreće ono ružno. Kreću prvi ispiti, kolokviji i ozbiljne zadaće.

San je vjerojatno najbitnija stvar za normalno funkcioniranje svake osobe, pa se zato i u tim kriznim trenucima morate pobrinuti da se svaki dan stignete naspavati onoliko koliko vam je potrebno. Tu se radi o zaista individualnim stvarima, pa su neki odmorni već nakon šest sati, a neki tek nakon devet…

U svakom slučaju, san je nešto što ne biste trebali smatrati luksuzom (iako to često radimo), već nešto što je apsolutni prioritet. Isto kao što zube morate prati tri puta dnevno, istuširati se barem jednom dnevno, tako morate i doći do dovoljno sna. Sve ostale stvari možete smatrati luksuzom i čuvati za ‘self-care’ dan.

‘Luksuz’

‘Self-care’ dan je ‘luksuz’ koji biste si trebali priuštiti barem jednom svaka dva tjedna, idealno jednom tjedno. Kao što i sam naziv kaže, radi se o danu kada se u potpunosti posvetite sebi i onome što vama treba. Svatko ima drugačiju ideju o tome kako izgleda idealan dan, pa će tako i svačiji ‘self-care’ dan izgledati drugačije.

Upravo je taj jedan dan za vas nešto što će vam dati dovoljno energije i volje za preživjeti ostatak tjedna. U svijetu s milijun i jednom obavezom, teško je stići sve napraviti nekim normalnim ritmom, pa smo većinu vremena preopterećeni i pod velikim pritiskom i stresom. Stoga je potrebno imati barem jedan dan kada se u potpunosti možete opustiti i napuniti baterije za nove izazove.

Iako je svačija ideja drugačija, kao što smo već napomenuli, ipak postoje neke stvari koje bi svi trebali ukomponirati u svoje ‘self-care’ rutine. U nastavku teksta donosimo nekoliko ideja koje vam sigurno neće biti mrske!

Spavanje bez budilice

Vjerojatno ne postoji veće zadovoljstvo od onoga kada legnete u krevet i pogledate na mobitel i vidite da nemate nijedan alarm za sutra ujutro. Radi se o sreći koju rijetko kada doživljavamo, pogotovo u ove dane kada praznika nema. Također, rijetko što se može mjeriti s time da se probudite kada ste napokon odmorni, a ne zato što vas netko/nešto probudi.

Stoga, dopustite si taj luksuz jednom tjedno. Ugasite sve budilice i alarme, zamračite prostoriju, ugasite zvuk na mobitelu i legnite u krevet znajući da ćete se napokon slatko naspavati. Osim što je to dobro za vaše fizičko zdravlje, od velike je pomoći i za psihičko!

Dan bez briga

Teško je zamisliti jedan dan kada zaista ne morate baš ništa napraviti (pa ni napisati zadaću, ma niti se presvući iz pidžame), ali probajte što bliže doći tom idealu. Nemojte gledati na ‘self-care’ dan kao dan kada ćete obaviti sve obaveze koje niste stigli u ostale dane, već kao dan kada nećete brinuti ni o čemu. Ni o onome što ste već riješili, a još manje o onome što vas tek čeka.

Nekad je zaista nemoguće imati dan bez ijedne obaveze, a u tim situacijama se potrudite da barem imate slobodnu večer. Dopustite si da legnete u krevet na vrijeme, čim osjetite prve naznake umora. Nemojte se dovesti u situaciju da morate nešto još raditi što ste odgađali tijekom dana – to nije pravi self-care!

Napravite nešto za vas

Kao što smo već spomenuli, sto ljudi – sto ćudi. Nekome je idealan dan onaj u potpunosti proveden u pidžami, a nekome to zvuči kao horor priča. I dok je ‘self-care’ dan primarno tu kako biste se zaista odmorili od svega što se inače događa, odvojite si vremena za nešto što vas istinski veseli.

Bilo da je riječ o kavi s prijateljima ili tome da dan provedete bez društvenih mreža, napravite to! Bez obzira na to što drugi mislili o tome, dopustite si nešto za vas i uživajte u to, bez trunke grižnje savjesti. Naravno, sve u granicama normale i toga da si ne činite veće zlo nego dobro!

Tjedni ritual: ‘Self-care’ dan kao idealan način za preživljavanje stresa
Share via
Copy link
Powered by Social Snap