Pretraga

To je pravo surfanje: Znanstvenici testiraju bežični internet ispod vode

A- A+

Znanstvenici sa Sveučilišta u Buffalu uspješno su obavili eksperiment slanja podataka bežičnim putem ispod površine jednog američkog jezera. Svrha projekta je da se olakša komunikacija podmornicama, ali i osigura logistika za slanje podataka tijekom prirodnih katastrofa.

Tim znanstvenika iz New Yorka provodi testiranja na uspostavljanju bežične internetske mreže u podmorju. Ista ekipa već je uspješno izvela eksperiment sa slanjem signala ispod površine jednog američkog jezera.

Stručnjaci kažu da bi uspjeh ovog projekta mogao biti od velike koristi: ovakav sustav mogao bi se koristiti za slanje podataka među podmornicama, a podaci s morskog dna mogli bi služiti i za brže registriranje tsunamija i ostalih prirodnih katastrofa. 

Izdvojeni članak

Surfanje ‘Fejsom’ nikada brže: Novi prečaci na tipkovnici za prebiranje po popularnoj društvenoj mreži

Također, internetska veza ispod površine pomogla bi u praćenju morske flore i faune. Thomaso Melodia, profesor sa Sveučilišta Buffalo ističe da bi ovaj sustav mogao pronaći upotrebu u kontroli onečišćenja podmorja naftom te da bi praćenje mora u realnom vremenu bilo odlično za očuvanje ljudskih života i okoliša.Internet na kopnu radi s pomoću radio valova koji nemaju probojnost ispod površine vode.

Zbog toga će se za postavljanje interneta u podmorje koristiti uređaji koji će emitirati zvučne valove.

To je pravo surfanje: Znanstvenici testiraju bežični internet ispod vode
Share via
Copy link
Powered by Social Snap