Pretraga

Top fitness savjeti koje bi svatko trebao imati na umu

A- A+

Dovesti se u dobru formu, pored svih tih gadgeta, obveza koje iziskuju potrebu za sjedenjem i mirovanjem, zvuči često kao teška i zastrašujuća misija. No kao i druge navike koje steknemo, tako i ovu redovne fizičke aktivnosti treba postizati korak po korak, dok nakon određenog vremena vježbanje ne postane rutina i način života. Stoga donosimo nekoliko značajnih fitness savjeta, koje bi svatko trebao imati na umu.

Iako je katkada i desetak minuta fizičke aktivnosti dnevno dovoljno za dobru formu i zdravlje, mnogi zbog nedostatka vremena ili volje ne uspijevaju ni toliko vježbati. Međutim problem je često u nestrpljivosti, jer bi svi željeli vidjeti rezultate u samo par dana. Kako ne možete naučiti svirati violinu u tri dana ili strani jezik za dva tjedna, tako i vježbanjem ne možete u par dana doći do ‘golim okom’ vidljivih pomaka. U tekstu donosimo top fitness savjete, koje bi svi trebali znati.

Izdvojeni članak

Najčešće greške prilikom vježbanja

Odmah si stvari postavite realno da se ne demotivirate u par dana

Kao što smo već u prethodnom paragrafu spomenuli, stvari se katkada ne mogu riješiti u nekoliko dana. Najbolje je da ste toga svjesni odmah na početku, kako onda ne biste odustali od vježbanja i prije nego ste počeli.

Kao motivacija vam može poslužiti jedan dugoročniji cilj, poput želim biti u top formi za maturalnu večer ili ljetne praznike. Možda i fizička sprema neke poznate osobe, čiji rad pratite može poslužiti kao inspiracija.

Malim koracima do velikih rezultata

Kao i kada se učite nekim drugim stvarima, tako je i s vježbanjem. Isprva je sve novo, teško i zamorno, a onda u određenom periodu postane automatizam.

S tim u vezi dobro je porazgovarati s nekim studentom Kineziologije ili prijateljem i poznanikom koji je istreniran, o tome s kakvim intenzitetom vježbanja početi te koliko često si trebate podizati ljestvicu. Važno je biti svjestan da se stvari ne događaju preko noći. Usporedite vježbanje s nekom drugom aktivnošću u kojoj ste odlični, a za koju ste se mjesecima ili godinama trudili da dosegnete željeni nivo. Lakše će vam odmah biti prihvatiti da i dobra tjelesna sprema iziskuje trud i vrijeme. 

Imajte točan ritual odnosno period dana za vježbanje

Ovo je dodatna okolnost koja vas može motivirati da redovno vježbate i ne odustanete nakon samo par dana. Dakle to može biti poslije nastave, predavanja na fakultetu, ili ako ste druga smjena ujutro uoči odlaska u školu.

Nakon samo par dana podrazumijevat ćete si da imate i dodatnu obvezu u dnevnom rasporedu. Možete si čak odrediti slijed od tri-četiri aktivnosti poput nastava, vježbanje, tuširanje, objed, surfanje internetom.

Fotografirajte svoj napredak

Ovo može biti još jedna motivacijska radnja. Fotografirajte se prije nego što ste krenuli s redovitim vježbanjem, a onda svakih deset ili 15 dana ponovno. Kada nakon mjesec-dva primijetite da vam bicepsi ili trbušnjaci uopće više nisu omotani masnim slojem, sigurno ćete poželjeti ostati u tako dobroj formi pa i napredovati.

Dakako usput će se pojaviti i pozitivni pomaci u zdravstvenom pogledu, zbog kojih ćete se bolje osjećati.

Izdvojeni članak

Šest istina o vježbanju u koje nitko ne vjeruje

Ništa bez pažljive prehrane

Najbolje se natjerati barem dva puta tjedno napraviti zdrav obrok, koji može biti varivo s povrćem, neki voćni kup ili slična ne baš zahtjevna jela. Tako ćete biti sigurni što jedete i svoje zdrave životne navike oplemeniti odgovarajućom prehranom.

Tako da iduću nedjelju kada posegnete za video igrama, sjetite se da biste mogli ‘iskemijati’ neko jelo puno korisnih sastojaka, koje se može jesti i sutradan.

Pokušajte se baviti fizičkim aktivnostima i onda kada ne vježbate

Ako je lijepo vrijeme, zašto ne biste otišli biciklom u školu tih tri-četiri kilometra?! Isto tako ako živite na četvrtom katu, možete ponekad i bez lifta doći do stana.

Ne morate očev automobil uzeti za odlazak u dućan koji je 500 metara od kuće. Dakle kroz neke radnje koje svakodnevno morate obaviti, možete također popraviti formu.

Top fitness savjeti koje bi svatko trebao imati na umu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap