Pretraga

Top sportaš: Filip Mihaljević (19) je među tri najbolja mlada diskaša u Europi

A- A+

Filip Mihaljević je 19-godišnji hrvatski atletski reprezentativac, rodom iz Livna, a koji je podjednako dobar u bacanju diska i kugle. U obje discipline prebacio je magične granice: 20 metara u kugli, a prije tjedan dana, kako nam sam govori, 60 metara u disku. Bio je srebrni prošle godine na Europskom juniorskom prvenstvu u talijanskom Rietiju gdje je kuglu bacio 20,23 metra. Ipak, radi bolje sinteze studija i ozbiljnog bavljenja sportom, Filip se odlučio otići na fakultet u Sjedinjene Američke Države. Trenutno živi u Charlottesvilleu, a studira na Sveučilištu Virginia. Koliko su njegovi uspjesi veliki potvrđuje i činjenica da se atletikom bavi tek dvije i pol godine.

foto: Facebook

Filip Mihaljević mladi je član Atletskog sportskog kluba (ASK) iz Splita te hrvatski reprezentativac u bacanju kugle i diska. Ovaj 19-godišnjak dugo je igrao nogomet, a onda se krajem 2011. odlučio za atletiku i nije pogriješio. U nepune tri godine, koliko baca spomenuta dva rekvizita, uspio je ‘premostiti’ magične granice u obje discipline – odnosno 20 metara u bacanju kugle te 60 metara u bacanju diska. Prošle je godine u talijanskom Rietiju postao europskim juniorskim viceprvakom, bacivši kuglu 20,23 metra, a na ljestvicama atletičara do 23 godine trenutno je treći Europljanin. No, Filip je želio istovremeno na visokoj razini i trenirati, ali i obrazovati se pa je otišao ‘preko bare’.

Izdvojeni članak

Top sportašica: Tihana Jeletić (17) postala prvakinja svijeta u skoku u vis

‘Otac trenirao atletiku za vrijeme studija pa sam na kraju i ja završio u kraljici sportova’

Rođeni Livnjak, a sada stanovnih Charlotesvilla u Virginiji te student na tamošnjem Sveučilištu, dugo se bavio nogometom te skupio mnoštvo nastupa za Troglav, ali na kraju nije završio na nogometnim travnjacima.

– Kod nas se u kući dosta prati sport, ali atletika je uvijek bila posebna za mene jer ju je moj otac trenirao za vrijeme studiranja, pa sam ga ja kao mali ispitivao o pravilima i o rekordima, prisjeća se Filip.

No u relativno kasnoj dobi, odlučio se sam okušati u pojedinim atletskim disciplinama.

– Prvi put na atletsku stazu dolazim krajem 2011. na poziv trenera Ivice Jakeljica iz Splitskog ASK-a, kluba Blanke Vlašić. Kako sam došao, tako sam na kraju i ostao. Prvih šest mjeseci sam trenirao samo vikendom jer sam živio u Livnu pa sam vikendom putovao za Split. Poslije toga sam se preselio u Split i nastupao za splitski klub, kojeg sam član i danas, pojašnjava 19-godišnji atletičar.

Izdvojeni članak

Top sportaš: Upoznajte Tomislava Pucara stolnoteniskog juniora godine s više međunarodnih uspjeha

Podjednako dobar u bacanju kugle i diska

Za sada se Filip nije specijalizirao za jednu disciplinu, što je u jednu ruku i dobro, budući da na mnoštvu atletskih natjecanja sportaši po pravilima moraju nastupiti u barem dvije discipline.

– Teško da mogu reći koja mi je disciplina draža kad sam u podjednako dobar i u bacanju kugle i diska, ali svi me vide kao budućeg diskaša. U ovoj sam disciplini prije tjedan dana prebacio magičnu granicu od 60 metara i tako se s tek 19 godina pridružio najboljima na svijetu. Trenutno zauzimam treće mjesto na europskim tablicama do 23 godine, govori nam Mihaljević.

Odmah u prvom velikom natjecanju na kojem je nastupio u svojoj kratkoj atletskoj karijeri, zabilježio je veliki uspjeh.

– Moj najveći uspjeh je srebrna medalja s Europskog juniorskog prvenstva koje se prošle godine održalo u talijanskom Rietiju, gdje sam s 20,23 metara zauzeo drugu poziciju u konkurenciji najboljih europskih bacača, govori Filip.

Izdvojeni članak

Na atletskom Prvenstvu Balkana četiri zlata za juniore Hrvatske

Olimpijske igre u Riju misija i želja

Kako smo već naglasili, Filip se odlučio nakon srednje škole potegnuti u daleke Sjedinjene Američke Države budući da je htio na visokom nivou nastaviti sa sportom, a zbog toga ne zanemariti školovanje. Sam nam govori kako je pri njegovom Sveučilištu sve podređeno sportu, ali prioritet obrazovanja opet ne dolazi u pitanje.

Svaki dan osim nedjelje Filip je u trenažnom procesu, a već je počela i priprema za najveći sportski događaj.

– Naš proces priprema za Olimpijske igre 2016. već je počeo i ako Bog da zdravlja ne bi trebalo biti problema da se kvalificiram na najveći sportski događaj na svijetu, iznosi očekivanja 19-godišnji hrvatski atletičar.

Izdvojeni članak

Top sportaš: Domagoj Nedić, najbolji sportaš osječkih srednjih škola, hita prema reprezentaciji

Najveći konkurent u reprezentaciji mu kolega i trener

Poslije školovanja, Filip se namjerava profesionalno baviti atletikom, a unatoč odlasku na drugi kontinent u bliskim je kontaktima s Hrvatskim atletskim savezom.

– Moj najveći konkurent u reprezentaciji je Martin Marić, hrvatski olimpijac u bacanju diska. Zanimljivo je da mi je baš on trener ovdje na Sveučilištu Virgina. Naravno da njega ne doživljavam kao konkurenciju nego kao prijatelja, ali svakako će biti zanimljivo bacati s njim jer me pobijedio na našem prvom natjecateljskom dvoboju, objašnjava Filip.

U školi je ovaj perspektivni atletičar uvijek prolazio s vrlo dobrim uspjehom, a otkrio je i svoj omiljeni predmet.

– U srednjoj mi je bila najdraža kemija, a nijedan predmet nisam baš mrzio, rekao je Mihaljević.

Izdvojeni članak

Ruske atletičarke se poljubile usta, zbog homofobnog zakona

Sluša domaću muziku, a knjige i filmovi nisu baš na njegovom repertoaru

Kao i obično u rubrici Top sportaš, propitali smo Filipa o njegovim drugim interesima i osobnim preferencijama.

Sportski uzor?

Sandra Perković, Primos Kozmus, olimpijski i svjetski prvak u bacanju kladiva, i trener i kolega Martin Marić.

Omiljeni film i knjiga?

Možda je malo neuobičajeno za nekog mladog, ali ja ne gledam filmove, a za knjigu, znam da će mi se mama ljutit, ali nisam baš ni ljubitelj knjiga.

Osobine koje cijeniš kod sportaša?

Upornost i predanost.

Glazbeni žanr?

Od muzike slušam većinom domaću.

Najdraži sportski klub?

ASK Split.

Neostvarena želja?

Sada dolazi vrijeme za ostvarenje dječačkih želja.