Pretraga

Traže se heroji: Postoji aplikacija za pomaganje ljudima u nevolji

Razgovarali smo sa Sinišom Neckom, autorom aplikacije za pomaganje ljudima u nevolji. Uz pomoć Nearby Heroesa možete, primjerice, pomoći nekome tko je pao u rupu ili otići u ljekarnu nekome tko je dobio napadaj astme. Svoje heroje među prvima je odlučio registrirati Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci.

Foto: Bruno Glätsch; Pixabay

Oduvjek ste željeli biti heroj? Kao i za sve ostalo, sada postoji aplikacija za to.

– Željeli smo ljude potaknuti na pomaganje i hrabrost, kaže nam Siniša Necko, suosnivač i voditelj razvoja Heroes Nearby incijative.

Klikom do pomoći

Njegov je tim osmislio i kreirao aplikaciju za heroje koja ljude kojima je potrebna pomoć u trenutku spaja s ljudima koji su spremni pomoći.

– Uz pomoć Nearby Heroesa možete, primjerice, pomoći nekome tko je pao u rupu ili otići u ljekarnu nekome tko je dobio napadaj astme, opisuje Necko.

U trenutku kada je nekome potrebna pomoć, sve što treba je opisati o čemu se radi (pozivi se mogu čak i pripremiti unaprijed) te procijeniti potreban broj heroja.

Potencijalnim herojima tada dolazi notifikacija te mogu odabrati prihvaćaju li je ili ne. Ako je prihvate, putem aplikacije mogu vidjeti i kako najbrže mogu doći do lokacije. Također, kad ‘intervencija’ završi, šalje se obavijest drugima da je akcija završena.

Daje osjećaj sigurnosti

Heroes Nearby rješava jednu od osnovnih životnih potreba – osjećaj sigurnosti i da niste sami u situacijama u kojima trebate pomoć. Za ljude u nevolji ili hitnim situacijama Heroes Nearby daje priliku da brže dobiju potrebnu pomoć, povećava sigurnost i omogućava da budu zaštićeni i povezani s članovima svoje obitelji i prijateljima. Dodatno, aplikacija omogućava hrabrim ljudima i onima dobrog srca da budu istinski heroji i pomažu kolegama, sugrađanima i svojim najmilijima u raznim životnim situacijama, objašnjavaju.

A opća je stvar da se herojem ne postaje lako. Tako u aplikaciji postoje dvije vrste heroja: individualni i oni koje je potvrdila neka institucija.

– Aktivno smo se uključili u regrutiranje heroja kako među studentima tako i među zaposlenicima. U suradnji s kreatorima mobilne aplikacije Heroes Nearby Fakultet želi povezati studente i stvoriti mrežu pomoći (za sve vrste situacija) na razini Fakulteta, Sveučilišta i Grada. Heroes Nearby želi potaknuti i inspirirati studente i sve ljude da pomažu i da se brinu jedni za druge. Svatko svakome može biti heroj, kažu sa Ekonomskog.

Traže se heroji: Postoji aplikacija za pomaganje ljudima u nevolji
0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap