Pretraga

Trend koji je obilježio rane dvijetisućite: Povratak traperica niskog struka izazvao je paniku kod milenijalaca, evo zašto

A- A+

Modni trendovi dolaze i odlaze i većinu vremena ne izazivaju jače emocije od umjerenog zgražanja. No, jedan davni trend se počeo vraćati u modu i izazvao brojne rasprave. O njemu se pišu članci i snimaju TikTokovi, a mnogi ga smatraju problematičnim. Riječ je o trapericama niskog struka. Pripadnici generacije Z, poznati i kao ‘zoomeri’ oduševljeni su trendovima ranih dvijetisućitih i odlučili su ih vratiti u modu. No, milenijalci čije su rane tinejdžerske godine bile obilježene upravo tim trendovima odlučni su u jednoj stvari: vratite sve, osim traperica niskog struka!

traperice niskog struka

Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

U modu su se vratile scrunchie gumice za kosu, ogromne ukosnice, malene torbice, (pre)kratke minice i minijaturni topovi u jarkim bojama. Sve su to odjevni predmeti i dodaci koji su bili popularni početkom novog tisućljeća. Milenijalci su tada uglavnom bili u pubertetu ili su tek trebali ući u njega i počeli su otkrivati čari mode i šopinga. No, velik dio milenijalaca iz tog vremena nosi i određene traume.

Uvijek otkriven donji dio leđa

Iz današnje perspektive teško je zamisliti kako je nekad bilo dostupno samo nekoliko dućana koji su nudili manje-više istu odjeću. Uglavnom je bio dostupan samo jedan model traperica, onaj koji se tada smatrao najpopularnijim. A ako ste išli u školu od 2002. do otprilike 2010. godine, najpopularnije i jedine dostupne hlače bile su one niskog struka.

Hlače niskog struka mrzile su naše mame i bake jer nam je u njima uvijek bio otkriven donji dio leđa. ‘Prehladit ćeš bubrege’ je bila omiljena rečenica moje bake koju nisam čula već desetak godina, otkako su u modu došle hlače visokog struka. No, mrzili smo ih i mi, milenijalci od kojih se očekivalo da slijepo i pokorno prate taj trend. A razlog je bio što je većina nas bila svjesna kako nam taj trend nikako ne pristaje.

@heyitsnicolegreen Your body ISNT a fashion statement🌸💖 #selfworth #selfcare #fatacceptance #bodypositivity #plussize #fatphobia #fashion #fatphobiaisreal #yk2fashion #skinnybodies #EDs #heyitsnicolegreen ♬ Everything Is AWESOME!!! – Jo Li

Ekstremna mršavost bila je ideal ljepote

Današnje vrijeme pozitivnog odnosa prema vlastitom tijelu, bez obzira kako ono izgledalo, iz perspektive ranih dvijetisućitih izgleda kao znanstvena fantastika. Obline se nisu slavile – naprotiv, bile su sramotne i dokaz da se ne brinete dovoljno o vlastitom tijelu. Na vrhuncu popularnosti bile su zvijezde poput Kate Moss, Lindsay Lohan, Nicole Richie i Keira Knightley. Svima im je bilo zajedničko jedno: bile su izuzetno mršave i odgovarale su tadašnjem standardu ljepote. I sve su svoju vitkost isticale hlačama niskog struka.

Naravno, nemoguće je biti svakodnevno bombardiran medijskim napisima o tome kako Nicole Richie izgleda fantastično, a Beyonce bi trebala skinuti koju kilu jer ima previše celulita i prevelika bedra, i ne osjećati se kao da se to odnosi i na vas. Osobito je to pogađalo nas koji smo tada bili adolescenti i postajali svjesniji svog tijela i svih promjena kroz koje ono prolazi. Većina tinejdžerica se tada sebe smatrala pretilima, iako su uglavnom bile normalne tjelesne težine. Dijete, izgladnjivanje, brojanje kalorija i svakodnevno vaganje bili su svakodnevica, a brojne su djevojke, nažalost, razvile i poremećaje u prehrani poput anoreksije i bulimije.

Kao jedan od najčešćih razloga zašto žele smršavjeti djevojke su navodile: ‘želim stati u broj manje traperice’. A tada popularne hlače niskog struka bile su nemilosrdne prema oblinama. Urezale bi se u kukove i čak i vrlo vitkim djevojkama stvarale privid masnih naslaga na bedrima. Postojao je čak i naziv za njih – ‘muffin tops’. Prilikom svakog sagibanja otkrile bi donje rublje, a urezale bi se i u trbuh koji bi se ‘presavio’ iznad njih, te su brojne djevojke očajavale jer su smatrale da imaju previše masnih naslaga na trbuhu. A ako ste imale široke bokove, navući ih je često bila nemoguća misija.

@80babeyy I remember my skinny friends calling themselves disgusting and fat and thinking “god, what could they possibly think about me?” #greenscreen#fatphobia ♬ Lights Are On – Tom Rosenthal

Izdvojeni članak

YouTuberica koju morate zapratiti: Jessica Viana objašnjava zašto su dijete slavnih opasne

Mukotrpan put do prihvaćanja svog tijela

Zbog malog izbora u trgovinama traperice niskog struka su bile jedino što se moglo kupiti. Čak i ako vam nisu pristajale ili su vam bile neudobne, niste imali drugog izbora. Također, izbor veličina je bio veoma malen, tako da se lako moglo dogoditi da vam niti najveća veličina ne pristaje. Iako sam u tinejdžerskim godinama uvijek bila normalne i zdrave težine za svoju dob, u jednom sam periodu nosila isključivo trenirke jer hlače niskog struka nisu mogle prijeći preko mojih širokih bokova. Ako bi ih i uspjela navući, nisam ih mogla zakopčati.

Nakon perioda veličanja mršavosti i niskog struka na hlačama, uslijedio je period kada smo napokon mogli prihvaćati svoja tijela. ‘Body positivity’ za neke od nas je značio mnogo, jer smo tek tada shvatile da su široki bokovi, celulit na bedrima i salo na trbuhu sasvim normalni, prirodni i da ne znače da nešto nije u redu s nama i da hitno moramo smršavjeti. Bio je to dug i mukotrpan put, što objašnjava zašto je povratak hlača niskog struka uznemirio brojne milenijalce. Za nas one predstavljaju sramotu, mučenje i ponižavanje naših tijela koja su se tada još razvijala i nisu zaslužila toliko kritika.

@luvjessicablair lemme know if u want a part two &lt3 #early2000s #fashion #tiktokfashionmonth #plussize #fatphobia ♬ Kawaii – Yusei

Milenijalci upozoravaju mlađe

No, nova vremena donose i nove trendove, a moda je ciklična pa su tako traperice niskog struka uskrsnule kod pripadnika generacije Z. TikTok je prepun savjeta kako ih nositi i uz što ih kombinirati. No, pun je i videa zabrinutih milenijalaca koji nove generacije upozoravaju kako uz traperice niskog struka dolazi i cijeli niz danas srećom neprihvatljivih oblika ponašanja, kao što je ismijavanje drugih ljudi zbog težine i poticanje na nezdrave prehrambene navike i opasne dijete.

Znači li to da će s povratkom traperica niskog struka doći i do povratka intenzivnog ‘bodyshaminga’? Ne nužno. Možda zoomeri upozorenja milenijalaca ne shvaćaju ozbiljno, ali su svjesni kako je važno voljeti svoje tijelo. Brojni videi na TikToku potiču mlade da prihvate novi trend čak i ako nemaju savršeno ravan trbuh, jer je poanta dobro se zabavljati i uživati u modi, a ne izgledati savršeno.

@ssnezhana.a i should have show y’all the full fit 😪 nvm #fuckfatphobia #fy ♬ original sound – jess

Izdvojeni članak

Internetom se širi ‘diet culture’, a neka od ponašanja koje promovira mogu biti opasna

Drugačiji način razmišljanja

Osim toga, prije dvije godine također je na TikToku pokrenut trend ‘Je li ovo trendi, ili je ona samo mršava?’ U njemu su milenijalci i pripadnici generacije Z zajedničkim snagama kritički analizirali trenutne modne trendove i došli do zaključka kako se brojne kombinacije smatraju dobrima samo ako ih nose mršava tijela. Iako je započet 2020. godine, trend je još uvijek popularan i njime mladi često ‘prozivaju’ modne kompanije i slavne osobe koje modu izjednačavaju s mršavošću. ‘Body positivity’ je zoomerima i dalje veoma važan, i nema naznaka da će prestati biti, čak i ako se trendovi promijene.

Za kraj, vrijedi i spomenuti kako ono što se danas smatra trapericama niskog struka nije ni blizu ekstrema popularnog ranih dvijetisućitih. Nekada su traperice niskog struka imale zatvarač kraći od jednog centimetra, dok današnje traperice koje se prodaju pod oznakom ‘niski struk’ više podsjećaju na traperice srednje visokog struka kakve su se mogle vidjeti na prijelazu između dva trenda, otprilike 2010. godine. Dakle, milenijalci za sada mogu odahnuti, nove generacije još uvijek nisu toliko ugrožene. A s obzirom na to da su svjesni kako je problematično nekoga prozivati zbog težine, možda će se lakše othrvati bodyshamingu nego što su to mogle starije generacije, koje su imale puno manje pozitivnih uzora.