Pretraga

Neki trendovi su svevremenski: Pogledajte tutorial za šminkanje star gotovo pola stoljeća

A- A+

Često nam se čini kako je pojava YouTube-a i društvenih mreža, prvenstveno Instagrama ujedno i početak prvih make up tutoriala. No. i nije to baš tako. Društvene mreže možda su zaslužne za njihovu pošast i popularnost samoprozvanih make up umjetnika i gurua, no prvi tutoriali za šminkanje prikazivali su se na televiziji. Mi smo pronašli jedan iz davne 1969. godine.

Screenshot: YouTube; glamourdaze

Ako se vratimo u prošlost i prisjetimo stila Brigitte Bardot, Audrey Hepburn ili Sophie Loren iz šezdesetih, slobodno možemo tvrditi da se radi o jednom od najsofisticiranijih i najprepoznatljivijih modnih desetljeća. A osim odjeće i frizure, prepoznatljiva je i šminka iz tog razdoblja.

Izdvojeni članak

Čitavo vrijeme pogrešno nanosiš maskaru: Evo kako do prekrasnih trepavica

Za razliku od današnje, tekuća podloga bila je puno lakša, što se postizalo ‘utapkavanjem’ viška uz pomoć papirnatih rupčića. Poznata je i tada bila tehnika konturiranja – podočnjaci su se prekrivali svjetlijim puderom, a jagodice izražavale rumenilom.

Bitno je bilo imati i uredne obrve, što se postizalo zagrađivanjem dlačica pomoću vazelina ili ulja za bebe te oblikovanjem pincetom, prema pravilima koja se primjenjuju i danas. Dodatna pomoć u oblikovanju obrva bile su olovke, u boji što sličnijoj prirodnoj boji obrva, što je, pak, pravilo koje danas često izostaje.

Jedno od glavnih obilježja make upa šezdesetih su ‘mačkaste oči’, koje su se postizale pravilnim nanošenjem tuša uz korijen trepavice, a na usnama su se nosile suptilne boje te su ruževi bili primjereni samo za starije od 14 godina.

Koji su se sve savjeti za šminkanje mogli vidjeti tutorialima šezdesetih, te koliko su se razlikovali od današnjih možete pogledati u zanimljivom videu iz 1969., koji je snimljen uz naraciju glumice Marle Craig.

Neki trendovi su svevremenski: Pogledajte tutorial za šminkanje star gotovo pola stoljeća
Share via
Copy link
Powered by Social Snap