Pretraga

Tri ključna sastojka za kvalitetan odmor, čak i kada nemate previše vremena za njega

A- A+

Nakon mjesec dana online nastave, netko bi pomislio da smo se naviknuli na novi ritam života, no istina je da nismo. Ne zato što je online nastava toliko grozna (mada nije ni to daleko od istine), već zato što ritam trenutno ne postoji. Kada nema određenog vremena provedenog na nastavi, onda nema ni određenog vremena provedenog odmarajući se… A to nam treba.

foto: Pixabay

Iako smo trenutno u svojim domovima i nemamo puno obaveza zbog kojih se moramo presvući iz pidžame, i dalje vlada kaos. Zadaća za zadaćom, predavanje za predavanjem, rekli bi i da imamo više obaveza nego inače. A više obaveza, naravno znači manje odmora. Manje odmora, kojeg ionako gotovo pa nema, zato što su u većini škola ukinuti proljetni praznici. Nadoknade štrajka se i dalje odrađuju, pa osim ovog produženog vikenda, učenici nemaju vremena za predah.

Izdvojeni članak

Evo zašto smo fizički umorni nakon dugog ramišljanja

Upravo zato je sada bitnije nego ikada, pronaći vremena za odmor. Ne zato što želimo biti lijeni (ne bi škodilo), već zato što je odmor neophodan za kvalitetno učenje, shvaćanje, upijanje znanja, pisanje zadaća… Svi znamo da su dani pred ispite najgori zato što smo pod pritiskom da moramo što više toga napraviti, a nije uvijek pitanje kvantitete, već kvalitete.

Sada smo u izvanrednoj situaciji, za koju se nadamo da kad jednom završi, se više neće ponavljati, no savjete koje donosimo možete primjenjivati i inače. Realno je da i inače imamo jako puno obaveza i da nam dani nemaju dovoljno sati, pa možda ovo bude od pomoći.

Odredite si vrijeme za školu

Inače je razlika između škole i odmaranja puno jasnija, zato što odemo u školu, a kad se vratimo doma, moramo napisati zadaće i učiti, a onda kada to napravimo, zaboravimo na školu i samo se isključimo. No sada, kada nam je škola online, udaljena samo jedan klik, teško se isključiti.

Ipak, koliko god bilo teško, neophodno je. Odredite si vrijeme u kojem ćete pisati zadaće i učiti, te slijediti online nastavu, a zatim ostatak dana provedite radeći nešto drugo, i ne razmišljajući o školi. Nemojte odgađati pisanje zadaća zato što ‘sad vam se ne da’, zato što onda cijelo vrijeme razmišljate o tome kako biste trebali pisati zadaću i ustvari se ne odmarate.

Idealno bi bilo kada bi to vrijeme bilo nakon što se probudite i doručkujete, no ako ste više noćni tip, možete rješavati sve obaveze i tada – to je jedna od nekoliko prednosti online škole, svatko ima slobodu da školu ravna po svom ritmu, a ne obrnuto, kao što je inače.

Isključite se

Kada ste odredili vrijeme za školu, bitno je i što radite ostatak dana. Ne možemo vam reći što točno da tada radite, ali možemo vam reći što da NE radite. Kao prvo, nemojte pričati o školi. Sada se nema o čemu puno pričati, ali izbjegavajte razgovor o školi. Štoviše, u to vrijeme, nemojte ni razmišljati o školi.

Idealno bi bilo kada biste to vrijeme potrošili ne razmišljajući – upalite si omiljenu seriju, slušajte glazbu dok buljite u praznu točku, odite spavati… Mogućnosti su beskonačne, a uvjet je samo jedan – nemojte razmišljati o školi…

Spavajte

Ako je ikada bilo vrijeme za nadoknaditi sve neprospavane noći zbog škole, onda je to sada. Doduše, sada smo već prošli onaj početni period kada smo svi bili mrtvi umorni, pa onda nema isprike za spavati 12 sati dnevno, ali to ne znači da trebamo pasti ispod barem osam, devet sati dnevno.

Osim što nam daje osjećaj kao da smo preporođeni, san zaista pomaže u tome da smo bolji u svemu. Bolje učimo, bolje smo raspoloženi, bolje mršavimo… Sve skupa, bolji smo kada se naspavamo. Tko zna kad ćemo opet imati priliku naspavati se i biti produktivni, pa to onda treba i iskoristiti.

Idealno bi bilo kada biste se svaki dan budili i išli spavati u otprilike isto vrijeme, pa da tako zaista i stvorite ritam. Onda će vam biti lakše odrediti što ćete raditi tijekom dana, zato što ćete uvijek imati ‘fiksno’ vrijeme za sve!

Tri ključna sastojka za kvalitetan odmor, čak i kada nemate previše vremena za njega
Share via
Copy link
Powered by Social Snap