Pretraga

Tri zlata na međunarodnim natjecanjima: Pomozite mladim harmonikašima da odu i po četvrto u Kinu

A- A+

Učenici su i učenice Osnovne glazbe škole Rudolfa Matza u Zagrebu, a rasturaju u – harmonici. Njihov harmonikaški orkestar do sada je nastupio na tri velika natjecanja, a nadaju se kako će uspjeti realizirati i svjetski poznati Tjedan harmonike u Kini koji se održava ovog ljeta. Međutim, prijave traju do 30. lipnja, a odlazak ovih talentiranih klinaca u Kinu uvelike ovisi o donacijama koje dobiju. Svi koji žele uložiti u mlade ljude i kulturu, mogu se za sve informacije javiti mentorici profesorici Anamariji Nerad na mail anerad06@gmail.com.

Ukupno 17 harmonikaša, najmlađi ima 10, a najstariji 17 godina, čine fantastični orkestar Osnovne škole Rudolfa Matza u Zagrebu. Do sada su nastupili na tri velika natjecanja te na svakome odnijeli pobjedu kao prvaci. Predstoji im svjetsko natjecanje na kojem još nisu bili – 34. Međunarodni harmonikaški umjetnički tjedan u Kini. Prijave traju do 30. lipnja, no sudjelovanje ovisi o količini donacija koje će učenici dobiti. Razgovarali smo s njihovom mentoricom, profesoricom Anamarijom Nerad. Ovo je njihova priča.

Tri godine na tri natjecanja uvjerljivo prvi

Profesorica Nerad nam kaže kako su mladi harmonikaši do sada već sudjelovali na trima natjecanjima međunarodnog karaktera koja su se održavala u Puli. Tri godine zaredom rasturili su i osvojili uvjerljivo najveći broj bodova.

– Naše prvo sudjelovanje na natjecanju je bilo 2016.g. na 41. Međunarodnom susretu harmonikaša u Puli. S nama u A kategoriji (do 15.g. starosti) su bila još tri orkestra (iz Pazina, Požege i Beograda), i ostali smo pod dojmom jer smo osvojili 1. mjesto 1. nagrada sa 93,57 boda. Sljedeće godine sudjelovali smo na 42. Međunarodnom susretu harmonikaša u Puli, u kategoriji A te ponovno osvajamo 1. nagradu kao drugi od tri orkestra (Sesvete, Beograd) s osvojena 93 boda. Na 43. Međunarodnom susretu harmonikaša u Puli 2018. naš je orkestar ponovno osvojio 1. mjesto 1. nagradu (u konkurenciji sa Bačkom Palankom i Porečom), te dobiva 95,36 bodova, rekla nam je profesorica Nerad.U ovoj se priči, kaže nam profesorica, našla, i sada je odrađuje u skladu sa svojom osobnošću i profesijom, što joj nije problem jer je, osim što voli umjetnost, i radoholičarka.

– Prvo, ja volim umjetnost, muziku i psihologiju. Drugo, volim odraditi posao tako da kad se okrenem iza sebe nemam što popravljati. Treće, po planu i programu u Osnovnim glazbenim školama, u opisu mog radnog posla je održati nastavu harmonikaškom orkestru, a volim raditi sa grupama. I kada sve spojimo formira se jedan kvalitetan rad koji prepoznaje struka, publika i umjetnost, veselo nam kaže Nerad.

‘Dovoljno je 10% talenta i 90% rada i rezultati će biti izvrsni. To govorim iz iskustva i rada sa ovim orkestrom’

Njezina je uloga i dužnost kao pedagoga i profesora, kaže nam, ostaviti učenicima edukaciju za cijeli život, a da nisu ni svjesni učenja. Doživljaj će pamtiti, a svim će učenicima za cijeli život ostati u sjećanju što je muzika, umjetnost, rad, strpljenje, žrtvovanje, timski rad, disciplina, druženje.

– U dječjim orkestrima se uvijek krene sa bazom – doći na probu, pročitati tekst – vježbanje ritma, čitanje nota, slaganje prstometa, mijeha… i tu formiramo materiju. Probe su tada 2×90 minuta tjedno. Kada je se to sve posloži krećemo u prostor kreativnosti, umjetnosti, i tu tek nastaje muzika. Kada se radi sa umjetnošću, onda prelazimo formu, i tu kršimo sva pravila. Čak se i probe vremenski produžuju. Najduža proba koju smo imali je 7 sati orkestra u jednom danu. I ono što je fascinantno, učenici to mogu odraditi. U Puli, sad pred natjecanje, imali smo probe po 4 sata na dan, i to je iznimno kvalitetno vrijeme gdje se rade finese. Dovoljno je 10% talenta i 90% rada i rezultati će biti izvrsni. To govorim iz iskustva i rada sa ovim orkestrom, govori Nerad.

UPOZNAJE IH S RAZNIM STILOVIMA GLAZBE

Sa muzičke strane, priča nam, trudi se upoznati učenike sa raznim stilovima muzike. Svaka skladba je ciljano didaktički i metodički rađena s njima i nosi muzičku edukaciju, a to se može vidjeti preko program koji su do sada svirali:

Johann Pachelbel: Preludij i fuga – stara muzika, barok, orguljska postavka, svaki član jednako bitan
Aleksandar Grečaninov: Valcer – plesni stavak (oni su najzahtjevniji), puno muzike, puno ekspresije
Ištvan Szabo: Anna Franck – to je skladba o kojoj sam razmišljala da li da radimo jer je puno emocija – tuga, bol, razigranost, veselje… te strah i nada. To je skladba u kojoj smo vježbali  emocionalni izričaj, tražila sam ih da se izraze i pričaju o svojim emocije. Neki su odlučili i pročitati knjigu Annu Franck, a ja sam se zaputila u logor Auschwitz, ispričala nam je. 
Branko Starc: Suita za harmonikaški orkestar i udaraljke ‘’Maske’’ – 4.st. Kauboj i indijanac – country glazba, skladatelj je živući i iz Zagreba, prisustvovao na probi, učenici su imali direktnu komunikaciju i rad sa skladateljem
Astor Piazzolla: Oblivion (Zaborav) – muzika iz filma Henriko IV., rad na filmskom žanru
Hans Gunther-Kolz: Suita za harmonikaški orkestar ‘’Trenuci grada’’ – 1.st. Jutro, 2.st. Prometna gužva 4.st. Muzika podzemne željeznice – puno rada na koloritu boja
Michael Jackson: Billie Jean – zabavni žanr, pop glazba, ovo je bio dvosjekli mač da li uzeti za svirati, no pokazalo se kao odličan potez, kada se uzmu poznate stvari za sviranje onda obrada mora biti vrhunska, a aranžman za ovu skladbu je napisao kolega Saša Bastalec. S obzirom da živimo u 21.st. smatram da trebamo biti otvoreni i prema ovakvim skladbama jer su dio našega života pa zašto da ih ne upoznati iz sviračkog kuta, i ono što je najbitnije ova skladba za uzrast osnovne škole je zahtjevna skladba, kaže Nerad.

Na svjetskom natjecanju u Kini nisu dosad bili, a ako žele otići, trebaju im donacije

S obzirom na angažman, trudi, ali i talent učenika, ove godine planirali su otići na natjecanje na kojem još nisu bili. Radi se o svjetskom natjecanju, odnosno 35. Međunarodnom harmonikaškom tjednu u Harbinu u Kini. Međutim, putovanje do Kine i sudjelovanje na natjecanju nije besplatno pa ovaj orkestar uvelike ovisi o donacijama. Više o natjecanju možete saznati ovdje.

– Natjecanje se održava od 7.-11.8.2018.g., te je pod organizacijom Ministarstva Narodne Republike Kine. To je vrijeme kada će se iz cijelog svijeta okupiti stručnjaci harmonike i podržati umjetnost na harmonici. Nas ovo okupljanje privlači jer nikada nismo bili u doticaju s tom kulturom na profesionalnoj razini, a želimo vidjeti, učiti i biti u toku sa sadašnjim događanjima iz harmonike. Prijave za ovo natjecanje su do 30.6., ukoliko skupimo financije (donacije), mi se prijavljujemo. Angažirani su svi roditelji čija djeca sviraju u orkestru, naša škola kao ustanova i pomažu nam sve koje znamo da bi mogli pridonijeti ovom projektu, priča nam profesorica Nerad.

Ukoliko netko želi pripomoći ovim klincima da svoj talent i trud pokažu na Međunarodnom harmoikaškom tjednu u KIni, može to slobodno učiniti. Svi koji žele uložiti u mlade ljude i kulturu, kaže profesorica Nerad, za sve informacije može se javiti na mail anerad06@gmail.com.

Tri zlata na međunarodnim natjecanjima: Pomozite mladim harmonikašima da odu i po četvrto u Kinu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap