Pretraga

U čemu je fora? Tisuće lude za ‘ doslovno najgorom aplikacijom’

A- A+

Zanima vas što će biti novi Candy Crush, Angry Birds ili Farmlife? Lista viralnih igrica koje su postale sinonim za smarače na društvenim mrežama, odsutne prijatelje na kavi i neprospavane noći u svijetlo ekrana smartfona, mogla bi uskoro postati bogatija za još jednu igru. I to najgoru do sada.

Flickr

Izdvojeni članak

Najbolje reakcije s Facebooka, Instagrama i Twittera na izbore

U opisu na Twitter profilu aplikacije Stolen!  stoji da se radi o ‘doslovno najgoroj aplikaciji’. Usprkos tome, beta verzija ove društevnomrežaste igre zaludila je tisuće korisnika. I to ne samo kao prolazna, beznačajna zabava. Kako kažu sami igrači, Stolen! je igra koja će vas potpuno obuzeti. Svi elementi ovisnosti su prisutni: tajnovito ponašanje, zabušavanje na poslu i u školi, apstinencijska kriza.

Stolen! je prilično jednostavna igra koju je teško objasniti. Još je teže objasniti zašto toliko zaluđuje igrače.

Najlakše je objasniti kako funkcionira je zamislite da je Twitter jedna velika tržnica. Svaki javni profil je roba koja ima određenu vrijednost,izražena u umjetnom novcu. Svi su profili na kupnju, od Beyonce, Pape i Arsenala do kvartovske birtije prekoputa (ako ima Twitter).

Profilu vrijednost raste kada ga netko kupi a pada kada dugo stoji kod jednog igrača. Osnovni cilj je pametnom kupnjom skupiti što više virtualnog novca. Tražite profile čiju si kupnju možete priuštiti a za koje pretpostavljate da će ih netko kupiti od vas prije nego što im vrijednost padne ispod one koju ste za njih platili.

Iako na prvu jednostavna, igrica vrlo brzo stvara ovisnost. Siqi Chen, kreator igrice zna i zašto.

– Prijateljstva na društvenim mrežama nemaju nikakvu težinu. Možete s nekim biti prijatelji na društvenoj mreži iako ju u stvarnosti ne poznajete. Htio sam dodati ‘težinu’ prijateljstvima na društvenim mrežama, pa sam unutra ubacio malo tržišne ekonomije. Što kada bi prijateljstva bila skupa i do njih bi morali doći kroz tržište? Malo sam prčkao po ideji i na kraju je izgledalo kao igrica, objasnio je za Motherboard.

U čemu je fora? Tisuće lude za ‘ doslovno najgorom aplikacijom’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap