Pretraga

U Hrvatskoj se održava prvi festival menstruacije: Posjetitelje očekuje bogat program

A- A+

Potkraj ovog mjeseca, od 21. do 23. travnja, u Rijeci će se održava Festival menstruacije. Cilj prvog takvog događaja je potaknuti javni govor o menstruaciji, destigmatizirati menstruaciju te progovoriti o temi menstrualnog siromaštva. Sve to kroz razne radionice, predavanja, ali i film.

uložak nakon menstruacije

Foto: Pexels,Karolina Grabowska

Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter od 21. do 23. travnja u Rijeci organizira prvi Festival menstruacije u Hrvatskoj.

– Namjera mu je započinjanje javnog razgovora o menstruaciji u našem društvu i njena destigmatizacija, pogotovo kod djevojčica koje tek počinju menstruirati te njihovih roditelja koji vode, ili će voditi, prve razgovore o menstruaciji i žele graditi zdrav odnos svoje djece prema vlastitom tijelu. Festivalom se također želi upozoriti na temu menstrualnog siromaštva te osnažiti žene i osobe koje menstruiraju, kroz brojne kreativne aktivnosti, razgovore i radionice fokusirane na naše cikluse, priopćeno je iz PaRitera.

Istraživanje o mensturalnom siromaštvu

Ova je udruga prije tri godine provela i prvo hrvatsko istraživanje o menstrualnom siromaštvu koje je osvijestilo postojanje tog problema i u Hrvatskom društvu. Nakon toga su brojne škole i lokalne jedinice osigurale besplatne menstrualne potrepštine za učenici, a u konačnici je nedavno i smanjen porez na menstrualne potrepštine.

– Kako bi se nastavio javni razgovor o menstruaciji i pridonijelo se njenoj detabuizaciji, tijekom tri dana temi će se posvetiti kroz predstavljanje društvenog utjecaja navedenog istraživanja, geštalt psihološku radionicu o emocionalnim procesima tijekom menstrualnog ciklusa, predavanje za roditelje čije djevojčice počinju menstruirati, ali i radionicu detabuizacije za same djevojčice, radionicu izrade fanzina na temu objektivizacije ženskog tijela, okrugli stol i predavanje o menstrualnom diskursu, filmski program, kreativne radionice za najmlađe, razgovore o ženskoj seksualnosti, glazbeno-klupski program i druge programe. Glavne su lokacije festivala Medicinski fakultet u Rijeci, Korzo, Klub Manual, Galerija SKC, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dječja kuća te prostori PaRitera, priopćeno je iz udruge.

Festival počinje u petak, 21. travnja u 11 sati predstavljanjem i razgovorom o odjecima PaRiterovog istraživanja o menstrualnom siromaštvu, na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

– Govorit će se o stanju po pitanju smanjenja menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj dvije godine nakon PaRiterovog istraživanja, predstavit će društveni utjecaj istraživanja, promjene koje su nastale udruženim angažmanom brojnih dionika na različitim razinama te vizija daljnjeg djelovanja za dokidanje menstrualnog siromaštva i menstrualne stigme. Govornice na panel
raspravi su Marinella Matejčić, Sabina Glasovac i Snježana Klarić uz moderaturu Marije Trcol. U 17 sati istog dana na Korzu će i simbolički otpočeti festival. Na štandu festivala moći će se dobiti informacije o svim programima, kušati aktivistički menstrualni keksići, podijeliti želje za naredna izdanja festivala ili iskustva o prvoj menstruaciji te čuti satirični tekst Glorie Steinem ‘Kad bi muškarci imali menstruaciju’ iz 1978. godine koji kroz humor propituje seksističke društvene konstrukcije dominantnih zapadnjačkih stavova prema menstruaciji, stoji u priopćenju Udruge PaRiter.

Izdvojeni članak
Djevojka ima menstruaciju

Prva menstruacija nastupa sve ranije: Liječnica objašnjava zašto te do kada biste je trebali dobiti

Održat će se niz radionica

Istoga dana u 18:30 sati u prostorima Udruge PaRiter (B. Polića 2) počet će Geštalt psihološka radionica o emocionalnim procesima tijekom menstrualnog ciklusa. Na toj radionici nazvanoj ‘Mudrost ženskog tijela’, psihologinja Mia Rukavina nastojati stvoriti prostor za holistički pristup temi menstrualnog ciklusa i ženske seksualnosti kroz povezivanje s vlastitim tijelom i emocionalnim procesima. Taj prvi dan festivala završava u Klubu Manual, na kojem će od 22 sata glazbu puštati Dj-ica Kasja.

Drugog dana, 22. travnja, program se nastavlja u 11 sati u Galeriji SKC radionicom izrade kolaborativnog fanzina. Voditelji radionice, Natalija Stefanović i Bruno Butorac, polaznike će provesti od inspiracije za odabir teme fanzine do njegove realizacije, kroz pisanje blackout poezije, manifesta i proklamacija o položaju žene u patrijarhatu, kroz kolažiranje vizuala te
izradu samog fanzina.

– U subotu u 15 sati u prostorima PaRitera počinje radionica za srednjoškolke i srednjoškolce pod nazivom ‘Menstrualna pravda”. Riječ je o interaktivnoj radionici osmišljenoj specifično za srednjoškolski uzrast, na engleskom jeziku i pod vodstvom makedonske inicijative PERIOD Skopje. Polaznici i polaznice će se upoznati s fazama menstrualnog ciklusa, razlikovanjem pojmova menstruacije i menstrualnog ciklusa, s prednostima i manama različitih menstrualnih proizvoda, s konceptom menstrualnog zdravlja te s konceptima menstrualnog siromaštva i menstrualne stigme, priopćeno je iz Udruge PaRiter.

Isto u subotu, od 18 sati, u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) bit će održan okrugli stol pod nazivom ‘Menstruacija: arhetip, tabu, estetika’.

– Kroz dva znanstvena rada, ujedno i rijetke radove na temu menstruacije u Hrvatskoj, te kroz razgovor s njihovim autoricama, okrugli stol naznačit će elemente menstrualnog diskursa. Sudjeluju sociologinja Nina Perčić te diplomirana modna dizajnerica Ines Bašić uz moderaturu Jelene Androić, navode iz PaRitera.

Dva sata kasnije na istom mjestu prikazat će se dokumentarni film Pandora’s Box: Lifting the Lid on Menstruation redateljice Rebecce Snow koji razotkriva globalni problem menstrualne nejednakosti i siromaštva.

Izdvojeni članak
ulošci

U škole stižu besplatne menstrualne potrepštine, ministarstvo će s ravnateljima dogovarati model opskrbe

Predavanje i za roditelje

Zadnji dan festivala je nedjelja, 22. travnja. Od 17 sati u Dječjoj kući započet će radionica šivanja za djevojčice pod nazivom ‘Kapljica’. Voditeljica radionice Tanja Blašković, magistra likovne pedagogije, polaznice u dobi od 9 do 13 godina provest će kroz izradu jastučića-lutke u obliku kapljice, koji će se moći ponijeti kući. Kako navode iz PaRitera, u isto vrijeme, također u Dječjoj kući, psihologinja Tea Vehovec održava predavanje o izazovima prve menstruacije za roditelje te individualno savjetovanje na temu prve mjesečnice.

– U nedjelju od 17 sati u Galeriji SKC predavanje o važnosti klitorisa održat će Karla Horvat Crnogaj, aktivistica i producentica iz Zagreba. Kao što će se čuti na predavanju, povijest bavljenja klitorisom obilježena je cenzurom i dezinformacijama, pa je tek početkom ovog stoljeća postignut napredak u priznavanju cjelokupne anatomije klitorisa, što znači da klitoralno opismenjavanje tek posljednjih desetljeća ulazi u medije i mainstream. Festival menstruacije bit će zatvoren u nedjelju od 19 sati u dvorištu Galerije SKC uz pozdrave ovom izdanju, planiranje za buduće i druženjem uz koktel Bloody Mary, stoji u opisu programa Festivala menstruacije.

Za sve radionice potrebne su prijave, na [email protected], do 19. travnja. Ulaz na sve programe je slobodan, osim u Klub Manual.

Copy link
Powered by Social Snap