Pretraga

U Hrvatskoj se otvara prva bolnica za ovisnike o internetu

A- A+

Razvoj tehnologije i porast broja korisnika interneta imaju brojne prednosti, ali i nedostatke. Jedan od većih i nimalo zanemarivih je i pojava nove bolesti – ovisnost o internetu. Iako je u svijetu već prepoznata, kod nas se tek treba otvoriti prva bolnica za liječenje ove vrste ovisnosti. O broju osoba preciznih podataka, neke pretpostavke stručnjaka su da u Hrvatskoj čak 11 posto populacije ima ovaj problem.

Arhiva: Srednja.hr

Dnevna bolnica za liječenje internetske ovisnosti bit će otvorena u sklopu zagrebačke Psihijatrijske bolnice ‘Sveti Ivan’, piše Slobodna Dalmacija.

Izdvojeni članak

Ovisnost o suncu može biti jaka i opasna kao i o drogama

Rizična skupina su mlade osobe

– Bolnica je namijenjena punoljetnim osobama za koje, nakon što tim obavi individualnu obradu, zaključimo da su ovisne o internetu ili su na korak do toga, u fazi takozvane štetne uporabe, kazali su za Slobodnu Dalmaciju dr. Davor Bodor i dr. Irena Rojnić Palavra.

Zabrinjavajuća je i činjenica koju dvojac ističe ta da su u opasnosti od ovog stanja najviše mlade osobe koje na internetu pronalaze nešto radi čega se osjećaju bolje, a ne mogu to pronaći u realnom svijetu. No, ovisnost o internetu i nije baš lako dijagnosticirati.

– Ako ste na internetu četiri do pet sati dnevno, a pritom se ne bavite školskim ili poslovnim aktivnostima, to je zaista previše. No, važnije od broja sati provedenih na internetu jesu simptomi, odnosno funkcioniranje osobe. Ostajete li na internetu sve duže i duže, tražite sadržaje sve jačeg sadržajnog potencijala, gubite kontrolu nad vremenom provedenim za računalom ili mobitelom, nervozni ste kad nemate pristup internetu i jedva čekate da se ponovno ulogirate, imate problema u obitelji, u školi ili na poslu zbog interneta, obećajete sami sebi da ćete prestati, ali ne uspijevate, ustrajavate u navedenim aktivnostima unatoč posljedicama – vrijeme je da potražite stručnu pomoć, objašnjava za Slobodnu Dalmaciju Rojnić Palavra.

Izdvojeni članak

Nikad ne biste pogodili kako se liječi ovisnost o internetu

Procjene su da 11 posto Hrvatske populacije ima ovaj problem

Doktorica se prisjeća jednog slučaja u kojemu su studentu igrice postale prve u životu, a studij i ostale aspekte stvarnog života podredio je njima. Osobe poput njega nastojat će se u dnevnoj bolnici će se, nakon individualne timske obrade i procjene, uključiti u grupnu terapiju koju se smatra zlatnim standardom u liječenju ovisnosti.

– Tome možemo pridodati rad s obitelji koji je temelj uspješnog liječenja i oporavka. Psihoedukacijom, odnosno učenjem o vlastitoj bolesti osoba će lakše prepoznati rizične situacije i moći se oduprijeti iskušenjima kojih će zasigurno biti. Ne treba zaboraviti da je ovisnost kronična recidivirajuća bolest i da je posrtanje dio putovanja, objašnjavaju liječnici za Slobodnu Dalmaciju.

Iako ne postoje precizni podatci o broju internetskih ovisnika, liječnici spominju procjene koje govore da ih u populaciji ima 11 posto. Na razini Hrvatske to bi značilo više od 400.000 ljudi, što je uistinu poražavajuć podatak.

U Hrvatskoj se otvara prva bolnica za ovisnike o internetu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap