Pretraga

U ovoj školi razredi se natječu za najbolju jelku: Svaka ima svoju priču, a najbolja osvaja super nagradu

A- A+

Učenici diljem Hrvatske ovih su dana prigodno ukrasili svoje učionice i hodnike, kako bi im posljednji dani polugodišta protekli u ugodnom, blagdanskom dugu. Pomalo poseban običaj njeguje se u Gimnaziji Fran Galović u Koprivnici, gdje svaki razred ukrašava i izlaže svoju jelku te tako predstavlja posebnost svoga razreda. Najbolji dobiva i vrijednu nagradu.

 

Osim što je jedna od škola koje upisuju najbolji učenici Koprivničko-križevačke županije, Gimnazija Fran Galović u Koprivnici ima još jednu posebnost, a tiče se božićnih blagdana.

Običaj koji se odvija već godinama

Ondje naime, postoji tradicija razrednog ukrašavanja božićnih jelki, kroz koje svaki razred na vrlo kreativan, a nerijetko i zabavan način, predstavlja svoju posebnost.

– Ovaj običaj odvija se već dugi niz godina, a svake godine učenici uspiju na najoriginalniji način predstaviti svoju razrednu jelku. Škola svakom razredu odredi položaj jelke i osigura produžni kabel i utičnicu kao izvor struje – najčešće namijenjeno za lampice. Zatim se odrede nastavni sati u kojima pojedini razredi ukrašavaju jelke. Nakon što su sve jelke okićene, svaki učenik škole može razgledavati jelke i naći svoju omiljenu. Jelke su postavljene na glavnom i najvećem hodniku škole te se tako mogu bez problema vidjeti svaki nastavni dan, kaže nam učenik Josip Mikulić koji nam je poslao i fotografije nekih od najboljih, a možete ih vidjeti u fotogaleriji na vrhu teksta.

Prepričava nam i da su najčešće teme jelki komične i satirične, tako se ove godine neke od njih šale na račun aktualne situacije i Stožera, druge smišljaju zanimljive igre riječi i slično.

– Budući da naš (3.d) razred polazi prirodoslovno-matematičku gimnaziju, odlučili smo načiniti nešto u tom duhu. Sjetili smo se da u školskom spremištu kemikalija imamo bornu kiselinu, stoga smo nju odlučili izložiti kao naš ‘bor’. Na slikovnom prilogu (označeni su razredi) može se vidjeti kako smo izložili bočicu borne kiseline, u Petrijevu zdjelicu nasuli malo praha kako bi se moglo vidjeti bez otvaranja bočice i stavili natpis ‘NAŠ 115B’ jer je upravo to kemijska formula najčešćeg izotopa bora, otkriva Josip.

Izdvojeni članak

Je li ovo najbolje okićena škola u Hrvatskoj? Pogledajte kako su učenici preobrazili svoju gimnaziju

Pobjednički razred prijašnjih je godina osvajao izlet

U čitavoj priči nisu zaboravljeni ni profesori; svake godine se postigne međusobni dogovor i dvoje ili troje njih ukrašava jelku koja predstavlja profesore.

– Ove godine profesorice kemije, fizike i biologije su se potrudile napraviti ‘Chemistree’, gdje su objesili 3D prikaze pojedinih molekula izrađene od papirnatih slamki i male epruvete ispunjene obojanom tekućinom, kaže Josip.

A nakon što učenici ukrase jelke te ih izlože, slijedi odabir najbolje putem online ankete. Glasati mogu svi učenici Gimnazije Fran Galović, kao i profesori.

– Nakon što su svi glasovi prebrojani, odabire se pobjednička jelka. Pobjednički razred (iznimno rijetko je da profesorska jelka pobijedi) osvaja financiran izlet npr. u Zagreb ili neku drugu sličnu destinaciju. To je bila nagrada prijašnjih godina, no zbog epidemioloških okolnosti, nisam siguran hoće li se i ta tradicija nastaviti, kaže nam za kraj Josip.


Pred kraj polugodišta na portalu srednja.hr objavit ćemo veliku fotogaleriju najbolje ukrašenih učionica i škola diljem Hrvatske. Svoje fotografije, uz obavezno navođenje škole i grada iz kojeg dolazite, pošaljite nam na mail [email protected]

Copy link
Powered by Social Snap