Pretraga

U posljednjih trideset godina učetverostručio se broj dijabetičara!

A- A+

Svake se godine, još od 1950., pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) 7. travnja obilježava Svjetski dan zdravlja. Zbog brzorastućeg broja oboljelih, kao i fatalnih posljedica bolesti, ovogodišnja je tema ‘Pobijedite dijabetes’.

Poster: Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)

Od 1980. broj oboljelih od šećerne bolesti učetverostručio se, podaci su to WHO-a. Tako se broj odraslih oboljelih popeo na 422 milijuna, a najviše ih je u zemljama u razvoju. Procjenjuje se kako će se taj broj udvostručiti u sljedećih 20 godina.

Ovaj dramatičan porast direktno je povezan porastom pretilosti, koja je 2014. dijagnosticirana jednoj od tri osobe. Šokantan je i podatak da je 2012. samo dijabetes bio uzročnik 1,5 milijuna smrtnih slučajeva, budući da komplikacije te bolesti mogu dovesti do srčanog i moždanog udara, otkazivanja jetre te otkazivanja bubrega. Čak 43 posto ovih smrtnih slučajeva, piše u izvještaju WHO-a, dogodilo se preuranjeno, prije sedamdesete godine života.

Izdvojeni članak

[FOTO] U slikovitom prikazu pogledajte koliko popularna pića sadrže šećera u sebi

Kako prepoznati simptome bolesti?

Dijabetes je kronična bolest do koje dolazi kada gušterača ne proizvodi dovoljno hormona koji regulira razinu šećera u krvi, inzulina ili kada tijelo nije u mogućnosti efektivno iskoristiti inzulin kojeg gušterača proizvede. Hiperglikemija ili povišena razina šećera u krvi, posljedica je nekontroliranog dijabetesa i kroz dogledno vrijeme može dovesti do ozbiljnog oštećenja nekih tjelesnih sustava, posebice živčanog i krvožilnog.

Postoje tri tipa dijabetesa. Tip 1, ujedno i inzulin ovisni, nastaje zbog toga što gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina. Njegov je uzrok nepoznat i trenutno nije poznato kako ga je moguće prevenirati. Simptomi uključuju pojačano mokrenje, pojačanu žeđ, konstantnu glad, gubitak kilograma, pogoršanje vida te umor. Tip 2, inzulin neovisni, uzrokovan je neefektivnom uporabom inzulina kojeg gušterača proizvodi. Većina oboljelih u svijetu zahvaćena je ovim tipom dijabetesa te je uglavnom uzrokovan povećanom tjelesnom težinom, nepravilnom prehranom i fizičkom neaktivnošću. Simptomi su slični kao i kod tipa 1, ali su nešto manje izraženi, pa tako može proći i nekoliko godina prije nego se dijagnosticira. Gestacijski dijabetes je hiperglikemija koja se javlja kod trudnica, što može zakomplicirati trudnoću, a dijete i majka imaju veći rizik obolijevanja od dijabetesa tipa 2.

Oboljeli teže posljedice dijabetesa nastoje izbjeći dijetama, fizičkom aktivnošću, lijekovima, a bitni su i redovni pregledi kod liječnika, kao i tretmani bilo kakvih komplikacija.
Pravilnom prehranom (posebice uvođenjem hrane sa što više vlakana), redovnom fizičkom aktivnošću, održavanjem tjelesne težine te izbjegavanjem duhanskih proizvoda, dijabetes tip 2 i gestacijski mogu biti spriječeni.

Izdvojeni članak

U riječke se škole uvodi ‘Školica zdrave prehrane’

Zabrinjavajući broj oboljelih u nekim županijama

U Hrvatskoj postoji nacionalni registar osoba sa šećernom bolešću, koji je osnovan s ciljem unaprjeđenja zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću, utvrđivanja prevalencije i incidencije bolesti, njenih komplikacija i praćenja morbiditeta i mortaliteta te osnovnih kliničkih pokazatelja na nacionalnoj razini. Registar CroDiab od velikog je značaja za planiranje preventivnih akcija te je posebno važna njegova uloga u unaprjeđenju i osiguranju kvalitetnije skrbi bolesnicima.

Tako CroDiab redovno provodi analize oboljelih u Hrvatskoj. Prema posljednjem izvještaju, onom iz 2014., u registru je zabilježeno više od 250 tisuća oboljelih. Pretpostavlja se, međutim, kako je stvarna brojka puno viša, pa je tako u Hrvatskoj zapravo oko 350 tisuća oboljelih od šećerne bolesti, no nisu svi u registru. Najviši postotak oboljelih je u Sisačko-moslavačkoj županiji, njih čak 8,44 posto, a slijede Karlovačka te Bjelovarsko-bilogorska županija. Najniži je postotak u Zadarskoj županiji, njih 3,6 posto, a malo manje od pet posto oboljelih je i u Šibensko-kninskoj županiji.

A pripadate li vi u rizičnu skupinu i postoji li mogućnost da ćete oboljeti od dijabetesa, možete provjeriti putem ovog upitnika.

Izvor: CroDiab

Share via
Copy link
Powered by Social Snap