Pretraga

U tjednima prije kraja nastave najviše je obaveza, evo kako pronaći motivaciju za rad

A- A+

Polovicom svibnja kreće najgore vrijeme u godini – vrijeme pred kraj školske/akademske godine. Koliko god jedva čekamo ljeto da napokon dođe, toliko bismo rado preskočili ovo što slijedi. Ali ne možemo.

Foto: Pixabay

Kao što većina jedva čeka zimske praznike da malo odahne, slična je situacija i s ljetnima, samo puno intenzivnije. Bilo da volite školu ili ne, vjerojatno jedva čekate da napokon čujete i posljednje zvono godine i da se možete u potpunosti isključiti. Vjerojatno tu želju pojačava i činjenica da su tjedni prije posljednjeg zvona, tjedni najvećeg napora.

Jednom kada se nađete u situaciji da morate svu svoju energiju usmjeriti na pisanje ispita, usmeno odgovaranje, dizanje ocjena ili ispravljanje jedinica, shvatite koliko je lijepo kada to ne morate raditi. Bit ćemo iskreni i priznati da zaista većinu vremena se dogodi to da imate nešto raditi.

Iako je najgore pred praznike (zimske, proljetne ili ljetne), nije lako niti ostatak godine. Uvijek postoji nešto što se mora raditi, osim prve dane u rujnu, kada se samo gleda tko je uspio uloviti više boje, gdje će se ove godine sjediti u učionicama i koje bilježnice ćete ostaviti za koje predmete.

Nažalost, sada nije taj početak godine, već je kraj godine pred nama. Sada je ono vrijeme paćenja, plača, suza i svega ružnoga. Sreća da nakon kiše dolazi duga, jer inače je upitno kako bi se našlo snage za preživjeti sve što dolazi. I bi li se uopće našlo snage za to. Motivacija je ključ svega, a kako ju pronaći? Donosimo nekoliko savjeta.

Izdvojeni članak

Kratka horor priča: Učenje na sunčan i lijep dan u proljeće

Krenite pomalo

Koliko se često zapitate zašto vam je tako teško krenuti? Zašto vam je tako teško samo početi – bilo da je u pitanju napisati uvod za sastavak ili riješiti prvi zadatak. Najgore je na samom početku, a onda je kasnije već lakše. I onda samo odgađate sve što morate napraviti, u nedogled. A zadatci se samo gomilaju, pa se tako sa svakom odgodom samo pogoršava situacija.

Problem je vjerojatno u tome što kada razmišljate o početku, znate da jednom kad krenete, čekaju vas sati i sati rada. No, što kada to ne bi bilo tako? Što kada biste mogli, na primjer, nečemu posvetiti samo pet minuta svojega vremena? Ili deset? To je već izvedivo. Riječ je ustvari o malom triku s kojim možete zavarati sami sebe.

Jednostavno se uvjerite da ćete zaista nešto raditi tek pet do deset minuta, i krenite u posao s tim stavom. Ako se u međuvremenu vaše razmišljanje promijeni, nikom ništa. Vjerojatno hoće, zato što jednom kad krenete, dobijete ‘nagon’ da to i dovršite. Puno je lakše napisati zaključak sastavka, negoli uvod u isti.

Nagradite se

Vrijeme koje dolazi je iscrpljujuće i nemoguće je preživjeti ako nemate neku svijetlu točku na kraju tunela. Polovicom svibnja smo taman negdje na polovici tunela i čini nam se da nikad nećemo izaći iz mraka. Ali hoćemo, i to čim dođemo do posljednjeg sata ove godine. Jednom kad su ocjene zaključene, nema povratka.

Teško je živjeti u mraku i zato je bitno da si to svijetlo s kraja tunela, ipak i nekad ranije približite. Jednostavno – nagradite se. Odlučite si dati oduška i dan provesti ne razmišljajući o ispitima i zadaćama. Odite u šetnju prirodom s najbližima, pogledajte film s ukućanima ili jednostavno provedite dan u pidžami. Što god vas veseli, napravite to. Bolje to, nego kasnije doživjeti dulji slom.

Spavanje

Još jedna stvar koja može uzrokovati slom jest nespavanje. Iako je riječ o najbitnijoj stvari za normalno funkcioniranje, vrlo često ljudi dobiju poriv da si upravo to oduzmu. I to je tako pogrešno.

Kada ste neispavani, pada vam koncentracija. Mrzovoljni ste i željni šećera. I naravno, umorni ste. Nakon nekog vremena, to postane ‘životni’ umor i čini vam se da se nikad nećete uspjeti naspavati. I to je ono što ubija. Ukratko, sve što je teško, postaje još teže. Učiti pet sati dnevno sa šest sati sna je puno teže negoli isto s osam sati sna.

Nemojte se kažnjavati nespavanjem – dopustite si odlazak u krevet na vrijeme, kako biste ujutro mogli krenuti dovoljno rano da stignete napraviti sve što trebate. Tako ćete napokon uspjeti razbiti začarani krug neispavanosti.

U tjednima prije kraja nastave najviše je obaveza, evo kako pronaći motivaciju za rad
Share via
Copy link
Powered by Social Snap