Pretraga

Učenici iz Hrvatske oduševili Europu videom o problemu bacanja hrane

A- A+

Učenici iz osnovne škole u malom mjestu Drenje u Osječko-baranjskoj županiji, uspjeli su zadiviti Europu svojim videom o problemu bacanja hrane. Oni su naime, osvojili visoko drugo mjesto na nedavno završenom europskom natjecanju u sklopu projektu ‘EAThink2015 – jedi lokalno, misli globalno’.

Screenshot: YouTube

Cilj ovog projekta u kojem, uz Hrvatsku, sudjeluje još 11 europskih zemalja, je potaknuti učenike, učitelje i nastavnike na kritičko razmišljanje te ih aktivno uključiti u rješavanje izazova globalnog razvoja, od kojih upravo problem bacanja hrane i broj gladnih ljudi spadaju među goruće teme današnjice.

Izdvojeni članak

Ekološke navike koje trebamo primjenjivati u svakodnevnom životu

Svoj put na europsko natjecanje baranjski su učenici izborili putem nacionalnog video natječaja “Tanjur pun dobrote” u organizaciji Udruge Žmergo u kojem je sudjelovalo čak 400 hrvatskih učenika iz 22 osnovne i srednje škole. 

Njihov video uradak nazvan ‘Jedi lokalno, djeluj održivo’, dobio je tako priliku predstavljati Hrvatsku uz Austriju, Cipar, Francusku, Italiju, Mađarsku, Maltu, Poljsku, Portugal, Rumunjsku, Sloveniju i Španjolsku.

Žiri EAThink2015 natječaja pohvalio je hrvatskog predstavnika za kreativnost te lijepo i efektno promišljanje problematike i teme natječaja. 

Izdvojeni članak

Otvara se novi food outlet u Zagrebu: Cijene hrane niže i do 90 posto

Pobjedu je odnijela Francuska s vrlo sitnom bodovnom prednošću nad hrvatskim predstavnikom. Naime, video francuskih učenika dobio je ocjenu 8.19, dok je video drenjskih osnovnoškolaca ocijenjen s odličnih 8,05 bodova!

Pobjednički francuski video, tiče se količine pitke vode koja je potrebna za proizvodnju hrane i koja istovremeno iscrpljuje dragocjene svjetske zalihe. (pogledajte ga ispod članka)

Zahvaljujući ovoj pozitivnoj inicijativi, hrvatski su učenici prerasli u aktivne zagovaratelje i promotore pozitivnih globalnih promjena vezanih za hranu, a uz promišljanje o odgovornom raspolaganju hranom, u sklopu projekta potaknulo ih se i na konkretno djelovanje – kreiranje školskih vrtova i kompostiranje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap