Pretraga

Udžbenici iz biologije uskoro bi se mogli mijenjati: Znanstvenici otkrili novi organ u ljudskom tijelu

A- A+

Iako bismo pomislili kako je ljudsko tijelo već dovoljno istraženo, skupina znanstvenika sa škotskog Sveučilišta Aberdeen objavila je rezultate svojih istraživanja koji tvrde kako je u ljudskom tijelu otkriven novi organ. Ovaj slučajno otkriveni organ mogao bi igrati veliku ulogu u održavanju ljudskog zdravlja, ali i u širenju bolesti kroz tijelo, primjerice, metastaziranju raka.

Screenshot: YouTube

Znanstvenici sa Sveučilišta Aberdeen tvrde kako su u ljudskom tijelu otkrili novi organ. Nova struktura mogla bi pojasniti gdje je zapravo pohranjena većina tekućine u ljudskom tijelu, moguće je i da je upravo ovaj organ izvor limfne tekućine koja održava naš imunološki sustav. Naime, riječ je o mreži, odnosno strukturi koja je sastavljena od niza kanala ispunjenih tekućinom, za koje se je prvotno smatralo da je gusto vezivno tkivo.

Izdvojeni članak

Znanstvenici su otkrili i imenovali novi organ u ljudskom tijelu

Ovaj organ zapravo obavija druge poznate organe – pluća, kožu, organe probavnog sustava, ali i arterije. Otkriveno je kako se taj intersticijski prostor, za koji se prije mislilo da je tkivo, sastoji od proteina ispunjenih prostorom kroz koji tekućina slobodno kola.

Znanstvenici koji su ustanovili da je riječ o organu, smatraju da bi on mogao biti objašnjenje zašto pojedine vrste tumora brzo metastaziraju među organima koji zapravo uopće nisu povezani. Također, dodaju, ovaj organ objašnjava i nastanak bora, jer se s godinama kanali unutar tog organa preklapaju.

– Bolje razumijevanje intersticija u budućnosti bi trebalo pridonijeti usporavanju i sprečavanju širenja stanica karcinoma. Uzorci tekućine intersticija mogli bi postati moćno dijagnostičko oruđe, objasnio je koautor istraživanja, koje je objavljeno i u prestižnom časopisu Nature, Neil Theise.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap