Pretraga

Ugrožena vrsta morskog psa viđenog kod Makarske dosad je ljude napala deset puta – Pogledajte gdje

A- A+

Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu objavio je podatke o morskom psu koji je proteklih dana viđen u Jadranu. Radi se o ugroženoj i zaštićenoj vrsti koju nazivaju mako. Iako je dosad zabilježeno njihovih 10 fatalnih napada u svijetu, napominju da razloga za paniku nema. Sve je jasno kada se vidi karta s lokacijom gdje su se svi napadi dogodili, a one su jako daleko od Makarske i Hrvatske.

https://www.facebook.com/cro2go/videos/448558995902633/

Sam video morskog psa na Facebooku je skupio više od milijun pregleda. S obzirom na veliki interes javnosti, objavom mu se posvetio splitski Institut.

https://www.facebook.com/izorsplit/posts/1181933908655327

Izdvojeni članak

Otkrili smo način kako izbjeći paniku tijekom upisa na faks na ljeto: Upiši se već sad!

Dodatne informacije objavili su ispod istog posta.

– Temeljem morfoloških obilježja jedinke na snimci sa sigurnošću se može utvrditi kako se radi o vrsti Isurus oxyrinchus (Rafinesque, 1810). Uočljiva morfološka obilježja navedene vrste su: šiljata gubica; visoka dorzalna peraja, veće visine od bazne duljine; početak prve dorzalne peraje neposredno iza završetaka prsne peraje; izraženi greben na osnovici repne peraje; srpasta repna peraja te crna mrlja u osnovici prsnih peraja, stoji u komentaru.

 

Copy link
Powered by Social Snap