Pretraga

Umjetnici na legalnom zidu: Ekipa ukrašava Slavonski Brod impresivnim grafitima

A- A+

Kreativnu udrugu mladih čine srednjoškolci, studenti, ali i članovi preko 60 godina koji oslikavaju i ukrašavaju legalne zidove Slavonskog Broda. Zahvaljujući svom djelovanju te dugogodišnjem organiziranji međunarodnog ‘SB Graffiti Festa’ našli su se u udžbeniku ‘Volim hrvatski’ za sedmi razred osnovne škole. Postavili smo nekoliko pitanja predsjedniku Udruge Zlatku Dujmiću koji nas je pobliže upoznao s radom i ciljevima strastvenih grafitera.

Zlatko Dujmić predsjednik je Kreativne udruge mladih koja se zbog svojih aktivnosti našla u udžbeniku pod nazivom ‘Volim hrvatski’ za učenike sedmog razreda osnovne škole. Budući da su na taj način dobili do sada najveće priznanje za svoj rad, odlučili smo iz prve ruke doznati tko su mladi grafiteri, koji im je glavni cilj djelovanja, otkad organiziraju ‘SB Graffti Fest‘ te na koji način dobivaju dozvolu za ukrašavanje zidova po Slavonskom Brodu.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Grafiti koji će vas ostaviti bez daha

Od srednjoškolaca do 60-godišnjaka

Predsjednik Udruge nam je otkrio kako su istu osnovali grafiteri prije sedam godina kada su pokrenuli prvi ‘SB Graffiti Fest’, no da formalno postoje četiri godine.

– Naša osnovna djelatnost su grafiti. Iako smo zastupljeni u još nekim granama hip-hop kulture i umjetnosti, trenutno smo najpoznatiji i najprepoznatljivi po grafitima, istaknuo je Zlatko Dujmić.

Među članovima grupe nalazi se 12-13 srednjoškolaca i desetak studenata. No, kako predsjednik Udruge kaže, iako su prvenstveno udruga mladih, imaju članove svih dobnih skupina pa čak i one od preko 60 godina.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Mladić od prašnjavih automobila radi umjetnička djela


Kako su došli na ideju o Festivalu

– Festival smo počeli organizirati prije sedam godina u sklopu mjeseca borbe protiv ovisnosti. Sam festival je nastao tako da smo prijatelj i ja u kasnim večernjim satima crtali grafite na legalnom zidu, samo taj dan je bilo vruće pa smo odlučili crtati navečer. Međutim, netko nas je prijavio policiji, i kad je ista došla, tu su se izrodile neke zajedničke ideje pa smo zajedno uputili prijedlog Gradu gdje je također sve prepoznato kao nesto pozitivno, prisjeća se predsjednik Dujmić. Dodao je kako ‘SB Graffiti Fest’ nije natjecateljskog tipa, već čisto crtanje iz ljubavi prema grafitima.

Surađuju s policijom i Gradom

– Kao udruga surađujemo s mnogim institucijama kao što su policija, Grad, škole i vrtići te mnoge druge ustanove. Ako je zid vlasništvo Grada, pišemo zahtjev za legalno oslikavanje zida, a ako je privatno vlasništvo onda samom vlasniku površine, objašnjava predsjednik Kreativne udruge mladih.

Dodao je kako su jedni od rijetkih grafitera u Europi, ali i u svijetu koji imaju izvrsnu suradnju s policijom i gradskom upravom.

– Naš grad jedan je od najmanje ‘zagađenih grafitima. Građanima smo se maksimalno približili te ih upoznali s grafitima i našiim radom, a rekacije su jako pozitivne, tvrdi Zlatko Dujmić.

Ističe da su u Hrvatskoj grafiti jako često shvaćeni, no mnogi gradovi nemaju suradnju s grafiterima i tu Dujmić vidi problemi . – Najveći problem je što su grafiti ‘velik pojam’ i ljudi ne vide ili ne znaju razliku između običnog natpisa na zidu s kojom je netko upropastio fasadu i stvarno grafita umjetničkog djela i kreativnog izražaja, objašnjava predsjednik Udruge iz Slavonskog Broda.

Prema riječima Zlatka Dujmića, oni upućeniji znaju da su sadašnji grafiti nastali od tih natpisa i kroz godine su dovedeni do savršenstva, to jest pravih umjetničkih djela.

Grafiti dolaze u obzir samo na legalnom zidu

Zbog vijesti da će učenici diljem zemlje učiti o njima, članovi Kreativne udruge mladih bili su jako sretni i ponosni. Na najbolji se način prikazao dugogodišnji rad i trud – da se mladim i budućim naraštijima na koristan način prezentiraju grafiti i rad Udruge.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Vrhunski grafiti Bristola

– Svatko od crtača ima svoj stil pa ujedno i motive po kojima je prepoznatljiv. Sami odabir motiva ovisi o crtačevom talentu i sposobnosti. Što se tiče festivala, obično uz cijelu produkciju i temu imamo i dio za poruke, a one su kroz festivale bile različite (borba protiv ovisnosti i vandalizma, stop nasilju, oprez u prometu, reci ne ovisnostima, kreativnošću protiv vandalizma i slično), odgovorio nam je Dujmović na upit koje motive grafiteri najčešće izabiru.

Za kraj je poručio da kreativnosti mladih koji imaju talent nije mjesto na javnoj i privatnoj imovini. – Mi nikako ne podržavamo uništavanje javnih površina. Zato smo tu i slobodno nam se javite, poručio je predsjednik Kreativne udruge mladih.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap