Pretraga

Umro jedan od najslavnijih pisaca 20. stoljeća

A- A+

Jedan od zasigurno najvećih književnika 20. stoljeća Gabriel Garcia Marquez preminuo je u 88-oj godini života. Ovaj kolumbijski Nobelovac, nedavno je hospitaliziran zbog plućne infekcije i problema s urinarnim traktom. Kako se dobro oporavljao, pušten je na kućnu njegu iz bolnice u Mexico Cityu, ali naposljetku je izgubio životnu bitku. Karijeru mu je obilježio roman Sto godina samoće, koji je postao najprevođenije književno djelo španjolskog govornog područja.

Kolumbijski Nobelovac i jedan od najvećih književnika prošlog stoljeća, Gabriel Garcia Marquez izgubio je životnu bitku u 88-oj godini života, potvrđeno je BBC-u. Hospitiliziran je u Mexico Cityu zbog plućne infekcije i problema s urinarnim traktom, a kako se oporavljao vrlo dobro pušten je na kućnu njegu, nakon čega je nedugo zatim preminuo.

Izdvojeni članak

Plodni pisci: Asimov na tronu s 30 milijuna napisanih riječi

Marqueza je unatoč širokom opusu, obilježilo djelo Sto godina samoće. Ovaj roman iz 1967. preveden je na više od 35 jezika svijeta te prodan u preko 20 milijuna primjeraka.

Za njega je pisac 1982. godine dobio Nobelovu nagradu.

Gabriel Garcia Marquez se smatra najčitanijim autorom španjolskog govornog područja.

Uz književnost se u počecima karijere bavio novinarstvom, a nešto kasnije i pisanjem scenarija.

Osim spomenutog remek djela, ističu mu se još romani Ljubav u doba kolere i Patrijarhova jesen, te kraća prozna djela ‘Pukovniku nema tko pisati’ i ‘Dvanaest hodočasnika’.

‘Živjeti da bi se pripovijedalo’ Marquezova je autobiografija, koju je napisao 2002.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap