Pretraga

Umro kreator samoljepljivih sličica Umberto Panini

A- A+

Posljednji od četvorice braće kreatora samoljepljivih sličica Panini, Umberto, umro je u Modeni u 83. godini života. Ova obitelj je uveseljavala generacije mladih, ali i nešto starijih kolekcionara, sličicama, među kojima su najpoznatije bile one, s velikih nogometnih natjecanja. Giuseppe, Benito, Franco i netom preminuli Umberto, počeli su proizvoditi albume za popunjavanje sličica 60-ih godina prošlog stoljeća, a prvi je bio o prvoligaškim klubovima i igračima talijanske prve lige.

Foto: srednja.hr

Umberto Panini, posljednji od poznate braće tvoraca albuma sa samoljepljivim sličicama, preminuo je u 83. godini u talijanskom gradu Modeni. Od početka 60-ih su Giuseppe, Benito, Franco i Umberto donosili su radost mladim skupljačima, isprva samo u Italiji, a zatim i diljem svijeta. Prvi album koji su izdali zvao se ‘Calciatori’, a ticao se dakle igrača i klubova prve talijanske lige.

Izdvojeni članak

Skupljala kovanice pa platila školarinu

Velika nogometna natjecanja nisu ista bez Paninia

Najpoznatiji su bili oni albumi s velikih nogometnih natjecanja, a prvi takav izdali su za Mundijal u Meksiku 1970. godine. Primjerice onaj sa Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine, izašao je na preko deset različitih jezika.

No braća Panini nisu se zadržali samo na nogometnim sličicama.

Ubrzo po pokretanju kompanije proširili su asortiman na sličice unutar drugih sportova, a onda i na one sa životinjskom tematikom, strip junacima te likovima iz crtića.

Izdvojeni članak

Djevojka kroz slike prati život kradljivca njenog mobitela

Uspješnost kompanije ubrzo izašla izvan granica Italije

Već 1970. godine kada su otkupili pravo od FIFA-e za izdavanjem sličica za Svjetsko prvenstvo u Meksiku, uspjeh kompanije Panini, prelazi talijanske granice te izlazi album sa sličicama svih igrača, na nekoliko jezika.

No, vratimo se četiri desetljeća unaprijed. Samo u 2011. godini, ova tvrtka je zaradila 621 milijuna eura. 

– Nećemo te zaboraviti. Tvoje ime ostat će u našim srcima zauvijek. Sućut tvojoj obitelji i Bog te blagoslovio, napisao je povodom Umbertove smrti jedan obožavatelj na službenoj Paniniovoj Facebook stranici.

Foto: Redakcija srednja.hr portala posjeduje vrijedni primjerak albuma s Mundijala iz 1974. godine

Share via
Copy link
Powered by Social Snap