Pretraga

Upoznajte entuzijastične mlade Splićane s FESB-a koji se upravo natječu u daljinskom upravljanju brodova u Švicarskoj

A- A+

‘Diži sidro, spuštaj jidro i upoznaj FESB Hydro’. Simpatičan je to način na koji je Split Tech City predstavio ekipu studenata splitskog FESB-a. Njih 14-ero u Švicarskoj se od 2. do 8. rujna natječe u daljinskom upravljanju malim brodovima, kao jedan od ukupno deset timova. Voditelj tima Matej Dević kaže da je upravo težnja inženjera da primjenjuju teoretsko znanje na konkretne projekte, što će ovim natjecanjem i učiniti.

Ekipa FESB Hydro sa svojom malom barkom
Foto: Facebook stranica FESB Hydro

U 21. stoljeću samo je nebo granica. Čak i kada je sport u pitanju. Dokazuje to natjecanje u daljinskom upravljanju malih brodova Hydro Contest koje se održava ovog tjedna u Švicarskoj. Hrvatska ima svoj tim. Dolaze iz Splita, s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, a nazivaju se FESB Hydro. Split tech City porazgovarao je s nekima od četrnaest članova ekipe koji su s njima podijelili detalje o izradi svoje male barke, pronalasku sponzora i nekim malim preprekama koju se im se našle na putu.

‘Težnja nas inženjera je da primjenjujemo teoretsko znanje na konkretne projekte’

 

Voditelj tima Matej Dević pohvalio se prvo barkom svoje ekipe, a onda je kratko uveo u priču od njenih samih početaka.

– Kad smo se tek okupili, bili smo posvećeni izradi proračuna. Slijedio je prazan hod sve dok nismo dobili kalup broda, a tek je onda počeo pravi posao. Podijelili smo se u odjeljke po dvoje studenata: hidrodinamika, konstrukcija, stabilitet, programiranje, prisjetio se Matej.

Istaknuo je i kako je ovo natjecanje i sudjelovanje na njemu jedan od projekata kojemu bi, po prirodi, inženjeri trebali težiti.

– Prirodna težnja nas inženjera trebala bi biti da primjenjujemo teoretsko znanje na konkretne projekte, rekao je Matej.

Krenuli su ambiciozno. Sređivali su brodicu, pripremali tehničku dokumentaciju i na kraju se sve isplatilo. Dokumentacijae je prošla procjenu žirija i primljeni su za sudjelovanje na natjecanju. No, onda je nastupio marketinški dio posla – trebalo je doći do sponzora.

Kad su izradili web stranicu, sve je krenulo

Nekoliko se članova ekipe odmah opredijelilo za marketing. Trebalo je naći sponzore koji će im u svemu financijski, ali i savjetima te kontaktima pomoći. Nije to u startu baš, priznaje Matej, bilo lako. Činilo se da se ne miču s mjesta, a onda su izradili web stranicu. Tu su počeli objavljivati kratke video uratke o napretku svojega projekta.

– Tek se s web stranicom sve počelo micati s mrtve točke. Bilo je i ružnih i vrhunskih iskustava. Neki su nas sponzori oduševili jer su nam, uz donacije, davali savjete i kontakte. Osjetili smo kako žele da uspijemo, to je izvrstan osjećaj, ispričao je Matej.

U svemu im je financijski dosta pomogao i matični fakultet FESB. Oni su im osigurali smještaj, a Sveučilište u Splitu pokrilo im je putne troškove.

Ovoj je priči, sigurni smo, potpomoglo i to što su članovi ekipe – kao velika obitelj. Kako je ispričao Matej, i prije su se projekta poznavali i družili. Bili su kao obitelj.

No, bez sumnje, na putu im se ipak našlo nekoliko prepreka. Prije desetak dana proveli su testiranje u vojnoj luci Lora. Stimulirali su kretanje broda na natjecanju testirajući različite brzine, skretanja i drugo, a onda im se dogodila mala nezgoda – pokvario im se motor. Ali ekipa nema problema s tim. Samo su nabacili osmijeh i nastavili dalje jer ih na natjecanju čeka novi motor.

Prva ih dva dana, dakle jučer i danas, odrađuju kvalifikacije, a zadnjeg dana očekuje se finalna utrka.

– Čeka nas uzbudljivo putovanje, 15-18 sati avanture. Očekujemo skupiti iskustvo, procijeniti u čemu smo možda griješili i što možemo popraviti za buduća natjecanja, ali i zabaviti se s inozemnim vršnjacima sličnih interesa, zaključno je rekao Matej za Split Tech City.

Upoznajte entuzijastične mlade Splićane s FESB-a koji se upravo natječu u daljinskom upravljanju brodova u Švicarskoj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap