Pretraga

Upoznajte jednog od najboljih učenika Europe sa 6 olimpijskih zlata: Nisam genije, samo sam dobar u tome

A- A+

Genadii Karatzkevitch upisao se u povijest kao učenik koji je najviše puta na svijetu pobijedio na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi. Iako je najbolji programer na svijetu, kaže kako na računalu, osim kada to mora, ne provodi više od četiri sata.

Genadii Karatzkevitch | foto: Facebook

Informatiku sam počeo učiti kada sam imao osam godina. U tome su mi pomogli moji roditelji koji predaju programiranje na Sveučilištu u Gomelu, ispričao je Genadii Karatzkevitch 2009. za newsletter Međunarodne informatičke olimpijade.

Sa šest zlatnih i jednom srebrnom medaljom, Karatzkevitch drži rekord kao pobjednik najviše informatičkih olimpijada. Ne samo to, mladi Bugarin krajem prošle godine postao je najviše rangirani programer na listama CodeChef, Codeforces, Topcoder, Atcode i HackerRank.

No, unatoč tome, sada 24-godišnji Genadii posvetio se studiju.

– Nekoliko su mi puta nudili posao u Googlu i Yandexu, ali odbio sam ih – pohvalio se Karatzkevitch, koji na Sveučilištu ITMO u Saint Petersburgu studira računalne znanosti.

Ipak, u intervjuu prije nekoliko godina priznao je da, u vrijeme kad se ne priprema za natjecanja, na računalu ne provodi puno vremena.

– Na kompjuteru nisam dulje od tri – četiri sata. Volim igrati nogomet i stolni tenis za što pokušavam pronaći čim više vremena – rekao je nagrađivani programer.

Genadii Karatzkevitch | foto: Facebook

I danas ide po natjecanjima. Tako je prošlog mjeseca sa svojim timom pobijedio na Googleovom Code Jam natjecanju. Sad ide najbolji dio – na istom je natjecanju pobijedio i 2014., 2015., 2016., 2017. i 2018.

Na prvu olimpijadu došao je 2006., sa samo 11 godina i osvojio drugo mjesto. Srebro kući više nikad neće ponijeti jer je sve do 2012. na olimpijadama osvajao zlatne medalje. Kako se sve pripremao za natjecanja, nikad nije otkrio. Na pitanje je kreirao neku, sebi svojstvenu, strategiju rješavanja problema, odgovorio je da sve probleme pokušava riješiti na nekoliko načina, a jedan od njih uvijek bude pravi.

– Nisam genije, samo sam dobar u tome – skromno je nadodao.

Bez obzira na njegovu skromnost, zasluženo ga zovu najboljim programerom.

Upoznajte jednog od najboljih učenika Europe sa 6 olimpijskih zlata: Nisam genije, samo sam dobar u tome
Share via
Copy link
Powered by Social Snap