Pretraga

Upoznajte varaždinski studio u kojem nastaju animirani radovi mladih filmaša

A- A+

Od svog nastanka VANIMA omogućava mladim Varaždincima da se uključe u stvaranje umjetnosti i bavljenje animiranim filmovima. Nekadašnji članovi školskog kluba danas su voditelji filmsko-kreativnog studija, a nadaju se da će sadašnji mladi polaznici preuzeti buduće aktivnosti u svoje ruke. Udruga je ove godine proslavila svoj 29. rođendan, a o bogatom kreativnom iskustvu svjedoči više od 200 animiranih filmova nastalih u varaždinskoj radionici.

vanima.hr

Veliki uspjesi kreativnog studija

Kao jedan od najvećih uspjeha udruge izdvajaju četiri članice, Saru Bernart, Mateju Štefinščak, Karlu Skok i Moranu Bunić, koje su upisale Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer animacije i novih medija.

Varaždinski filmsko-kreativni studio VANIMA djeluje uz manje izmjene od 1986. godine, a polaznici su u tom razdoblju stvorili više od 200 animiranih filmova. 

Sve je krenulo od školskog kluba  

VANIMA je krenula kao školski klub 1986. godine, kada su ju vodili Dubravka Kalinić-Lebinec i Srećko Lebinec. Sredinom 90-ih školski klub postaje udruga, no od samog početka drži kontinuitet i nudi djeci i mladima iz Varaždina i Varaždinske županije kontinuirano bavljenje animiranim filmom.

– Svijet animacije zaista je čudesan i poseban, 24 sličice u sekundi potrebno je iskonstruirati od nule – od ideje, likova, animacije,kaže programska voditeljica, Sandra Malenica. U udruzi se, kaže Sandra, trude se upoznati što više djece, mladih, ali i odraslih sa svijetom pokretnih slika i ukazati na to da je animacija medij koji može prenositi snažne, jake i emotivne poruke. Animirani filmovi nisu (samo) crtići, animacija je umjetnost, ističe Sandra. VANIMU danas vode nekadašnji članovi, Hrvoje Selec i Sandra Malenica, a želja im je da današnji članovi, djeca i mladi, preuzmu dio aktivnosti u budućnosti.

Prije pet godina pokrenut je, tada jedinstven festival u svijetu, VAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, a uz godišnje grupe i radionice koje VANIMA vodi i organizira, udruga je zadužena i za rad jedinog nezavisnog gradskog kina u Varaždinu – kino Galeriju i  postavljena je za nositelja audiovizualne djelatnosti u
Varaždinu.

Kino Galerija 

S obzirom na uspjeh i kontinuirani rad VANIME, 2012. godine, tada zatvoreno posljednje gradsko kino koje je opstalo, kino Gaj, dano je na korištenje VANIMI. 

– Nismo željeli nastaviti program koji se u kinu odvijao prije nas, već smo htjeli iskoristiti poznanstva, iskustva i znanje koje smo stekli i odlučili smo program koncipirati kao oponent komercijalnom programu. Zato naš program nudi nezavisne, europske i hrvatske filmove svih rodova, klasike, predstavljanja filmskih festivala, dokumentarne filmove, cikluse, kratkometražne filmove, kaže Sandra. 

Nezavisno zapravo znači da ne ovisi o profitu, smatra Sandra i dodaje da se program radi izričito prema kvaliteti filmova, a edukativni program KID kao produžetak osnovne djelatnosti VANIME, upoznavanje djece i mladih s filmom koji uz zabavnu ima druge dimenzije, a to je, kažu, ona umjetnička.

Facebook

Od rujna kreće novi ciklus 

Godišnje grupe i nova kino sezona u rujnu ulaze u novi ciklus, pa počinju i intenzivnije priprema za VAFI, koji se održava krajem travnja. Posebno veselje u VANIMI donosi edukativni program KID, kino i djeca.

Program je osmišljen kao izbor filmova, lektirnih, aktualnih, klasika itd., koji će biti na raspolaganju odgojno-obrazovnim ustanovama tijekom cijele školske godine, pa tako i srednjim školama. Kino su uspjeli u ove tri godine i digitalizirati sredstvima Ministarstva kulture i Grada Varaždina, kaže Sandra i dodaje da od rujna gledatelje očekuju puno bolja slika i aktualniji program.