Pretraga

Uvođenje besplatnog doručka u škole moglo bi poboljšati ocjene iz matematike

A- A+

Koliko ste puta čuli kako je doručak najvažniji obrok u danu? Ili vas mama i baka nisu puštale u školu ako najprije nešto ne pojedete. One su se pritom uglavnom brinule za vaše zdravlje, ali vjerojatno nisu znale da to može poboljšati i vaše performanse u školi i općenito pozitivno utjecati na vaš akademski uspjeh. To su dokazali znanstvenici sa Sveučilišta u Bostonu koji su došli do zaključka kako je uvođenje besplatnog doručka u škole poboljšalo ocjene učenika iz matematike.

Foto: Srednja.hr

Budući da u američkim školama postoji nešto što se naziva programom univerzalno-besplatnog doručka u školama (USBP), znanstvenici sa Sveučilišta u Bostonu odlučili su istražiti hoće li se nakon uvođenja doručka u škole dogoditi neke pozitivne zdravstvene promjene kod školaraca, ali i poboljšati akademska učinkovitost učenika.

Izdvojeni članak

Koji se to učenik kvalitetno najede od jedne žemlje?

Uvođenje doručka poboljšalo ocijene iz matematike 

Uz mjerenje vitalnih funkcija učenika, sakupljali su liječnici i informacije o njihovim akademskim rezultatima. Mjerenja su provedena na učenicima iz tri različite škole i to prije provođenja ovog programa u školama, te u šestom mjesecu provedbe samog programa. Njihovo socioekonomsko podrijetlo kao i etničke karakteristike bile su iste. 

Istraživanjem su došli do zaključka kako su učenici koji su jeli manje obroka dnevno, pokazivali veće znakove umora i imali simptome psihosocijalnih problema. Što je još važnije, kod učenika kojima je škola omogućila besplatan doručak i koji su povećali unos nutrijenata tijekom ovih šest mjeseci primijećena su bolja akademska postignuća te pravilnije psihosociološko funkcioniranje. Posebno je zamijećeno kako su se ispitanicima poboljšale ocjene iz matematike, te je uvođenje doručka pozitivno utjecalo na njihovo ponašanje. 

Na posljetku, i vjerojatno najvažnija promjena bila je ta da se njihov nutritivni status poboljšao.

Izdvojeni članak

Ministarstvo uz pomoć EU-a osigurava besplatan obrok za siromašnije školarce

Što je s Hrvatskim školama? 

Svojim rezultatima bostonski su znanstvenici dali dodatan poticaj za uvođenje besplatnog doručka za sve učenike.

 – Uvođenjem besplatnog doručka za sve učenike, bez obzira na njihovo socioekonomsko podrijetlo, potencira se poboljšavanje njihova nutritivnog statusa, smanjuje se glad te se poboljšavaju njihova akademska postignuća kao i psihosociološke performanse, stoji u zaključku ovog istraživanja

Ministarstvo socijalne politike i mladih programom ‘Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva’ i sljedeće će godine najsiromašnijim učenicima osigurati besplatan školski obrok. Međutim, radi se samo o učenicima koji pohađaju one škole čija je lokacija u županijama s indeksom razvijenosti ispod 75 posto. 

Ako uzmemo u obzir ovo istraživanje, ne bi bilo na odmet kada bi se broj obuhvaćenih hrvatskih učenika ovom ili sličnim mjerama znatno povećao.

Copy link
Powered by Social Snap