Pretraga

Uvodi se dobna granica za otvaranje profila na Instagramu: Žele zaštiti najmlađe korisnike

A- A+

Osobe koje odluče kreirati novi račun na Instagramu u novoj će verziji aplikacije obavezno morati unijeti svoju dob. Nova restrikcija uvodi se s ciljem zaštite mlađih korisnika, a (ako ne lažu osvojoj dobi) osobe mlađe od 13 godina neće moći postati korisnici ove popularne društvene mreže.

Foto: Erik Lucatero; Unsplash

Kako piše independent.co.uk, nova verzija aplikacije Instagram zahtijevat će unos dobi od korisnika koji se prvi put prijavljuju na mrežu. Mlađima od 13 godina mogućnost prijave bit će onemogućena. Ipak, dob postojećih korisnika ove popularne društvene mreže neće se propitivati. Također, nejasno je kako će Instagram provjeravati stvarnu dob korisnika, pa osobe koje planiraju otvoriti račun na mreži mogu jednostavno lagati o svojoj dobi.

Izdvojeni članak

Udarac za influencere: Instagram i u Hrvatskoj sakrio broj ‘lajkova’ na objavama

– U prošlosti nismo zahtijevali od korisnika da nam otkriju svoju dom jer smo željeli da Instagram bude mjesto gdje se svi, bez obzira na svoj identitet, mogu izrađivati. U tom duhu nećemo otkrivati rođendan korisnika drugima u zajednici, poručuju iz Instagrama na svome blogu.

Dodaju, mlađim korisnicima izdat će preporuku da koriste jaču zaštitu privatnosti, kako bi onemogućili nepoznatim osobama da ih kontaktiraju ili prate.

Inače, u SAD-u je tehnološkim kompanijama, a prema uredbi o zaštiti online privatnosti djece (Coppa), zabranjeno prikupljati podatke osoba mlađih od 13 godina. Ipak, potrošačke udruge tvrde da Facebook konstantno krši to pravilo i ostvaruje profit temeljem podataka prikupljenih od svojih najmlađih korisnika. Osim ilegalnog prikupljanja podataka, piše Independent, u porastu je strah od online seksualnog iskorištavanje djece. Jedno istraživanje pokazalo je kako se gotovo polovica slučajeva online seksualnog zlostavljanja u koja su uključena djeca, u 2018. odvijala upravo na Facebooku, Instagramu i WhatsAppu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap