Uz ovih 5 savjeta i bez kofeina ćete ostati budni za vrijeme noćnog učenja

Veliki dio studenata i učenika prakticira noćno učenje – što iz razloga jer više vole noćni mir, što zbog ‘kampanjstva’ i sile prilika. Često u tim trenucima posežu za kavom ili energetskim napicima, što je izrazito nezdravo. Iako je uvijek najzdravije dobro se naspavati, donosimo vam pet savjeta kako bez kofeina održati budnost tijekom noćnog učenja.

Čitanje istog teksta više puta najgora je metoda učenja! Evo kako efektivno učiti

Uskoro završava prvi semestar, kreće doba ispitnih rokova, a oni marljivi već su odavno krenuli učiti i svakodnevno ponavljaju lekciju po lekciju.

Ipak, svjesni smo da postoje i oni koji svoje zadatke obavljaju u posljednji čas, pa kreću učiti par dana prije ispita i kako bi uspjeli sve ‘nabubati’ ostaju budni čitavu noć.

Treća su vrsta studenata i učenika oni koji uče na vrijeme, ali im je draže noćno učenje.
Spomenute dvije vrste ‘noćnih ptica’ nerijetko tako posežu za velikim količinama kave i energetskih napitaka, što je u još uvijek razvojnoj dobi izrazito nezdravo.

Ako ste od onih koji su se u prethodnoj rečenici prepoznali, nastavite s čitanjem ovog teksta jer vam donosimo nekoliko savjeta portala survivingcollegelife.com kako ostati budan bez konzumacije kofeinskih napitaka.

10 namirnica koje treba jesti za vrijeme učenja

1. Pijte puno vode. Voda je odlična za održavanje budnosti, a dehidracija može uzrokovati pospanost. Ostanite hidratizirani kako biste izbjegli taj simptom.

2. Napravite kratke pauze. Ako duže vrijeme učite i želite dobre rezultate testa, vaš mozak treba odmor. Isplanirajte si vrijeme tako da nakon svakih 45 minuta učenja napravite pauzu od 15 minuta. Postavite si alarm, u slučaju da vas je strah da ćete u pauzi zaspati. Tijekom pauze gledajte TV, pretražujte društvene mreže, igrajte igrice ili slušajte glazbu.

3. Vježbajte. Ovo je zapravo odlična ideja kako iskoristiti poviše spomenutu pauzicu, jer će vas ujedno i malo razbuditi. Kratko prošetajte, zaplešite uz omiljenu glazbu, napravite par čučnjeva, sklekova ili trbušnjaka. Kratko tuširanje nakon te tjelovježbe također vas može dodatno razbuditi.

4. Nemojte učiti na udobnom mjestu. Možda zvuči smiješno, ali za vrijeme noćnog učenja ne biste se trebali zavaliti u krevet ili sklupčati u fotelju – udobnost je siguran način da zaspete. Sjednite za stol pod jako svijetlo, a povremeno mijenjajte položaj na stolici.

5. Prigrizite nešto. Podignite razinu šećera u krvi tako da prigrizete neku zdravu grickalicu (jer će vam tzv. junk food samo kratkotrajno povećati energiju, nakon čega ćete zaspati). Jabuke ili neko drugo voće su odlična grickalica koja će poboljšati budnost.

Odgovori