Pretraga

Valinea Vinger, pobjednica desetog Modnog ormara: ‘Inspiracija je posthumano stanje’

A- A+

Sinoć je u prepunom Plesnom centru Zagreb održan deseti po redu Modni ormar prilikom kojeg se deset najboljih studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta predstavilo revijama vlastitih kolekcija. Valinea Vinger odnijela je glavnu nagradu međunarodnog žirija, a osim eksperimentalne mode koja je bila tema kreacija, moglo se vidjeti što su po svoj prilici nosili Luj XIV ili Napoleon u reviji Veliki muškarci povijesti.

Modni ormar se diči titulom jedinog strukovnog modnog događaja neprofitnog karaktera koje služi isključiv promociji, profiliranju i osobnoj i profesionalnoj izgradnji studenata dizajnera. Tako se sinoć deset djevojaka predstavilo svojim kolekcijama stručnom žiriju kojeg čine modni dizajneri, kreativni direktori ili čak vlasnici galerija u Londonu. Ovaj događaj mnogima služi kao odskočna daska za plasiranje u svijet mode, neki od bivših sudionika i pobjednika tako surađuju s brendovima poput Zare, mogu se vidjeti u australskom Vogueu ili kao suradnici na London Fashion Weeku.

Dva žirija su zasebno odabrala tri, po njihovim mišljenjima, najbolje dizajnerice. Novinarski žiri je kao najbolju proglaso Galu Mariju Vrbanić čime si je priskrbila editorijal u magazinu Elle, a međunarodni žiri je podijelio tri novčane nagrade u iznosima od dvije, tri i deset tisuća kuna. Na trećem mjestu je Marta Križaj, na drugom ponovno Gala Marija Vrbanić, a glavnu nagradu i titulu pobjednice Modnog ormara odnijela je Valinea Vinger.

Izdvojeni članak

Ulična moda je obilježila 2012.

Razigranost, geometrija, crna čipka i crvene ruže

Većina predstavljenih kreacija bila je u tamnim tonovima, minimalistička uz glomazne dodatke koji dodaju ‘wow efekt’ svakom komadu. I iako se radilo o modnoj reviji, većina odjevnih predmeta je izazivala reakcije ‘nosila bih to’, a ne dvojbu je li nešto odjeća ili instalacija kako se često događa kada si oduška daju velika svjetska imena. Uz većinski crne i elegantne, eventualno street style komade, osvježenje su bile Marta Križaj i pobjednica Valinea Vinger.

Martini predstavljeni komadi su razigrani i vrlo lako se transformiraju u nešto drugo. Tako na primjer dugačka haljina u samo tri povučena zatvarača postaje kratka ljetna haljina bez rukava. Ono što je izazvalo oduševljene jest kada su njezini modeli na pisti izvukli flomastere i počeli prvotno bijele komade s izvučenim crnim linijama ispunjavati bojama poput bojanke za djecu. Ovoga puta je bilo dopušteno prijeći linije.

Sportska kolekcija prevagnula eleganciju

Kolekcija Valinee Vinger se kretala u potpuno drugom smijeru. Odjevni
komadi koje je predstavila su bili u bež tonovima i namijenjeni
sportskim aktivnostima s naglašenom multifunkcionalnošću.

– Inspiracija je posthumano stanje. Mičem se od pojma pomodnosti i ulazim u sferu funkcionalne zaštitne odjeće za čovjeka, s integracijom i sinkronizacijom novih tehnologija u samim odjevnim predmetima. I jako bitan segment jest multifunkcionalnost samih proizvoda, rekla je Valinea o inspiraciji za kolekciju ovakvog tipa.

Kada smo je upitali za doživljaje s revije, naglasila općenito odličnu atmosferu i suradnju s izvrsnim ljudima koji su pridonijeli njezinoj pobjedi. Dobivenu nagradu neće potrošiti na neki ludi tulum ili putovanje, već na ni više ni manje nego popravljanje pegle.

– Pa prvo ću popraviti peglu da imam na čemu raditi, a drugo ću uložiti u Kickstarter kampanju za projekt ULTIJACK – multifunkcionalnu pametnu jaknu koja će se pojaviti početkom dvanaestog mjeseca, a na Kickstarteru biti sredinom siječnja, kaže Valinea.

Izdvojeni članak

Moda kakvu muškarci odobravaju i preziru na ženama

Veliki muškarci povijesti prošetali Modnim ormarom

Dok je žiri brojao glasove, posjetitelji su uživali u reviji Veliki muškarci povijesti. Tako smo svi skupa vidjeli radove studenata kostimografije koji su nam vrlo vjerno uprizorili kako su po svemu sudeći izgledali neki od likova o kojima čitamo u udžbenicima iz povijesti. Od kineskih careva, preko Sulejmana i Luja XIV do Otta von Bismarcka, studenti i njihovi modeli koji su se poput glumaca uživili u svoje uloge, zaslužili su gromoglasan pljesak.

Nakon vrlo uspješne sinoćnje revije, Modni ormar ide dalje. Večeras će se na reviji u Plesnom centru Zagreb predstaviti diplomirani studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta, a izložbe modnih fotografija će biti otvorene 19. studenog u Galeriji Ulupuh te 23. studenog u Medijateki francuskog instituta. U galeriji možete pogledati neke od prethodnih radova ovogodišnje pobjednice Valinee Vinger.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap