Pretraga

Velika FRKA! na Akademiji, a nije u pitanju počasni doktorat Bandiću

A- A+

Trinaesto izdanje Filmske revije Kazališne akademije – FRKA se od 5. do 7. travnja održava na Akademiji dramske umjetnosti (ADU). Riječ je o reviji studentskih filmova koji su nastali u produkciji ADU, čiju organizaciju potpisuju studenti 2. godine Odsjeka produkcije u suradnji sa studentima Arhitektonskog fakulteta, Studija dizajna. Ulaz je besplatan.

Plakat za nadolazeću FRKA-u (Foto: ADU)

Na Akademiji dramske umjetnosti ove se godine održava 13. po redu FRKA. Na Festivalu će se prikazati više od pedeset filmova. Manifestacija je natjecateljskog karaktera, a kategorije za nagrade su: najbolja režija igranog i dokumentarnog filma, snimanje, produkcija, scenarij, glumica i glumac te montaža.

Nagrada za najboljeg glumca FRKA-e, od ove će godine biti posvećena Robertu Budaku, nedavno preminulom glumcu Zagrebačkog kazališta mladih i nekadašnjem studentu Akademije dramske umjetnosti. Na taj će način odati počast prerano otišloj mladoj nadi hrvatskog glumišta. Dodijelit će se i nagrada publike, zatim Grand Prix za igrani i dokumentarni film te nagrada “Nikola Ivanda” za najbolji TV format.

Žiri čine redatelj Nevio Marasović, službena koordinatorica programa Zagreb Film Festivala Selma Mehadžić, vizualna umjetnica Ana Hušman, producentica Tena Gojić i snimatelj Sandi Novak.

Stižu gosti iz Chicaga

FRKA-u nastupom otvara autorica istoimenog hit singla Zdenka Kovačiček, a revija ove godine ima bogat popratni program koji uključuje posjet studenata Sveučilišta DePaul iz Chicaga. Posjetitelji će imati priliku postati dijelom kultnih filmskih scena pozirajući u foto kiosku, a organizirane su i projekcije studentskih filmova ADU namijenjenih zagrebačkim srednjoškolcima.

U sklopu popratnog programa ovogodišnje Filmske revije Akademije dramske umjetnosti3. travnja u 19 sati otvorit će se izložba studentskih filmskih plakata u Galeriji f8 (Trg Republike 8).

Izdvojeni članak

Konačno ih se pitalo: Muzička akademija protiv svog dekana i Bandićevog doktorata!

Riječ je o plakatima nekolicine pobjedničkih radova zadnjeg izdanja FRKA-e iz 2017. godine te odabranim plakatima filmova studenata diplomskih studija. Sve plakate dizajnirali su studenti 1. godine Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta.

Uz izložbu plakata, bit će prikazane i projekcije nagrađenih kratkometražnih igranih i dokumentarnih studentskih filmova prošlog izdanja FRKA-e. Filmovi će se moći pogledati svaki puni sat u radno vrijeme Galerije f8, radnim danom i vikendom od 12 do 19 sati. Izložba je otvorena od 3. do 14. travnja 2019.

Promocija radova studenata filmskih odsjeka

Ova značajna studentska filmska manifestacija prvenstveno omogućava javnu prezentaciju radova studenata Akademije, ali razvija i njeguje nacionalne te međunarodne veze filmskih umjetnika. Gostovanje renomiranih domaćih imena, kao i američkih studenata, omogućit će dragocjenu razmjenu iskustava i stvaranje kontakata značajnih za budući profesionalni rad sadašnjih studenata ADU.

Jedan od radova iz prijašnjih godina (Foto: ADU)

Na samoj reviji prikazuju se radovi studenata filmskih odsjeka, no u stvaranju FRKE aktivno sudjeluju i studenti kazališnih odsjeka ADU, kao i studenti Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, koji su zaslužni za vizualni identitet.

Sve ostale informacije možete pronaći na službenoj stranici Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap