Pretraga

Veliki brat: Novi iPhone će i ugašen slati podatke o lokaciji

A- A+

Dio javnosti već je zgrožen najavom iz Applea, da bi već sljedeći iPhone mogao biti praćen čak i u trenutku kada je ugašen. Objašnjenje kojim nastoje ‘kupiti’ neistomišljenike je da će na ovaj način moći spriječiti krađe uređaja. Naime, prema vijestima koje dolaze iz Applea u novu generaciju iPhonea bit će ugrađena tehnologija, koja će i bez napajanja gadgetu omogućiti da šalje informaciju u lokaciji.

Probni balon iz Applea kako bi novi iPhone mogao biti praćen, čak i u trenutku kada je ugašen, izazvao je podijeljene reakcije javnosti. Jedna struja propagira tezu da će ovo biti ukidanje i ono malo privatnosti što nam je preostalo, dok je za druge ovo potencijalni alat za sprječavanje krađe uređaja.

Android je već moguće pratiti

Prema vijestima koje dolaze iz Applea, a koje prenosi Večernji.hr u novu generaciju bit će ugrađena tehnologija, koja će i bez napajanja uređaju omogućiti da šalje podatke o lokaciji.

Iz spomenutog sjevernoamaeričkog tehnološkog diva su naglasili kako će uz pomoć ovog alata vlasnik lakše moći pronaći ukradeni uređaj.

No javila se i kontra struja koja zagovara tezu da se time zadire u pravo na privatnost. Oni misle, da će se tako moći pratiti ljude bez njihova znanja. U tom kontekstu podsjetimo da je Facebook na sudu u Kaliforniji zbog optužbe da su skenirali privatne poruke korisnika radi stvaranja vrlo ciljane reklame, o čemu smo nedavno pisali.

Kako tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Stanford te izraelski obrambeni stručnjaci proveli studiju, koja je pokazala da je ovako već moguće pratiti pametne telefone s operativnim sustavom Android.

Izdvojeni članak

Zašto je Samsung Galaxy S4 bolji od iPhonea 5

Glumit će da je ugašen

U Appleu pak ovakav predstavljaju najavljeni sistem praćenja:

  • Smartphone će imati ugrađen program koji šalje signal i kad je ugašen

  • U slučaju krađe telefona i upisivanja pogrešnih zaporki mobitel će glumiti da je ugašen

  • Periodički će slati signal pomoću kojeg ga se može locirati čak i kad je baterija prazna.

Veliki brat: Novi iPhone će i ugašen slati podatke o lokaciji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap