‘Vi ste debili klasični’: Video nastavnice dok upisuje ocjene zapalio društvene mreže

Ovih dana na društvenim mrežama pojavio se video nastavnice iz Crne Gore koja viče na učenike, očito nezadovoljna činjenicom da gradivo nisu naučili čak ni za dvojku. Gledanost videa neprekidno raste, došao je i do Hrvatske, a korisnici društvenih mreža podijeljena su mišljenja oko njegova sadržaja.

Screenshot: Facebook

– Znaš kada nešto radiš šablonski i ponavljaš… i vi izgubljeni… Nema crnje generacije od vas, vi ste debili klasični. Da vam moram poklanjati dvojke za ništa, na dž…, govori u ovih dana viralnom videu nastavnica iz Crne Gore, kojeg je objavio Podgorički vremeplov, a do sada je pregledan preko 90 tisuća puta.

Nastavnica je očito razočarana u znanje svojih učenika, a reakcije na njene riječi podijelile su korisnike društvenih mreža. Ipak, više je onih koji staju na njenu stranu, a u komentarima na video javilo se i mnogo bivših učenika, koji ističu kako je profesorica zapravo mnogima omiljena te da ima smisla za humor.

– Žena koja mi je ostala u izuzetno lijepom sjećanju. Neka se stidi taj koji je ovo snimao, pogotovo što je to uradio kod nje koja je prema svima korektna, a s druge strane neposredna i sve što kaže je u nekom šaljivom tonu i više iskarikirano, bez zle namjere. Mi smo od nje dobijali čak razne nadimke, ali ona je za nas ostala “carica” – Rada, napisala je jedna bivša učenica.

Tek su rijetki komentatori njeno ponašanje okarakterizirali nepedagoškim.

– Gospođi je očigledno ili vrijeme da mijenja posao ili da se umirovi, napisao je jedan korisnik Facebooka.

Portal Blic.rs za mišljenje oko sadržaja videa pitao je psihologinju Radmilu Grujičić. Pojašnjava kako razumije ljutnju, nezadovoljstvo i bijes nastavnice te smatra da ona ne bi toliko burno reagirala da joj nije istinski stalo do znanja učenika. Dodaje, ljutnja proizlazi iz toga što ima velika očekivanja od svojih učenika i frustrirana je njihovim neradom. No, njene riječi ne opravdava.

– Posao prosvjetnog radnika, između ostalog, podrazumijeva možda i najveći zahtjev – samodisciplinu. Profesor ima obavezu kontrolirati, emocije, racionalizirati svoja očekivanja i ponašati se u skladu s time. Znamo svi da se u školama vrši odgojno-obrazovni rad, te su profesori ne samo ti koji prenose i informacije djeci i obrazuju ih, nego su i uzor adekvatnog ponašanja. Kao psiholog mogu razumjeti, ali ne mogu opravdati njeno ponašanje i riječi kojima se obraćala učenicima. Bez obzira na to koliko su te riječi vokabular svakodnevice, on je ipak ulični. Škola je škola, i tu nema priče. Mislim da su prosvjetni radnici i svi koji rade u prosvjeti ti koji moraju održavati razinu i kriterije kulture, obrazovanja i odgoja, odnosno, biti primjer. Mišljenja sam da bi se takvi incidenti trebali sankcionirati, a ovdje bi se trebali sankcionirati obostrano i ponašanje profesorice i ponašanje učenika, pogotovo zbog snimanja i korištenja mobitela na satu, ispričala je za Blic.rs Grujičić.

Odgovori