Pretraga

[Video] Evo što se dogodi kada mehanički kalkulator pokuša dijeliti s nulom

A- A+

Dijeljenje s nulom je nemoguće. To svi znamo. Dijeljenje s nulom već je odavno u internetskom žargonu sinonim za nepotrebnu i uzaludnu radnju. No, nemojte to reći starom, mehaničkom kalkulatoru. Rezultati su urnebesni.

funnyjunk.com

Izdvojeni članak

10.000 maturanata nije znalo riješiti zadatak iz matematike s kalkulatorom

Ako u svoj obični, digitalni kalkulator upišemo matematički zadatak dijeljenja s nulom, na displayu će se jednostavno pojaviti poruka o pogrešci. No, to nije jedina vrsta kalkulatora. Ako istu stvar pokušate na mehaničkom kalkulatoru, razbili ste svu logiku svemira i napravili crnu rupu u vremenu i prostoru, piše portal iflscience.com.

U videu na YouTube kanalu MultiGlizda, može se vidjeti kaos koji slijedi. Naime, u starim, metalnim mehaničkim kalkulatorima, velikim poput pisaćih mašina, dijeljenje se radi pomoću oduzimanja. 

Primjerice, ako pokušate podijeliti 20 s pet, kalkulator će prvo izvršiti operaciju 20-5, zatim 15-5, 10-5 pa 5-5. S obzirom da je do nule trebalo četiri operacije, rezultat je četiri.

No, ako podijelite 20 sa 0, kalkulator će pokušati oduzeti 0 od 20 dok ne dođe do nule, a s obzirom da nule neće doći nikad, ponavljati će radnju beskonačno u krug. 

Kako sve to izgleda, pogledajte u videu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap