Pretraga

Video: Evo što štikle rade vašim stopalima i zašto ih trebate izbjegavati

A- A+

Veliki dio ženske populacije je lud za visokim potpeticama i raznim modelima štikli, no nisu ni svjesne koliki rizik donosi često obuvanje istih. Vizualno izdužuju noge, osjećate se i izgledate glamuroznije, ali pritom povećavate šanse za deformacijom stopala. Pogledajte što štikle i visoke potpetice rade vašim stopalima, kao i kralježnici.

stateschronicle.com

Pod izgovorom da izgledaju ženstvenije, glamuroznije te im vizualno izdužuju noge, veliki broj ženske populacije svakodnevno obuva štikle. Bilo da se radi o cipelama, papučama ili sandalama, svaki model s visokom petom trajno uništava kralježnicu i stopala. Ako često nosite štikle, provjerite što iste rade vašem zdravlju.

Izdvojeni članak

‘Radićevi dani’: Natjecanje u beer pongu i utrka u štiklama

Deformacija stopala posljedica čestog obuvanja štikli

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako će žene koje preferiraju udobne tenicise, balerinke i slične ravne cipele, starost dočekati s lijepim stopalima, no žene koje obožavaju štikle, u poodmakloj dobi će imati potpuno deformirana i neatraktivna stopala.

Znanstvenici iz North London’s Royal National Orthopedic Hospitala napravili su 3D video u kako bi ženama što bolje i jasnije ukazali na nezdrave posljedice nošenja visokih peta, prenosi Styleite.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: najbizarnije cipele na svijetu

Dugotrajni bolovi kao i oblik ‘kandži’

Spomenuta skupina naučnika skupila je na stotine dvodimenzionalnih rentgenskih fotografija te su zahvaljujući 3D skeneru, dobili stvaran prikaz prosječnog stopala koje je često izloženo ovom tipu obuće.

– Kad stojite na potpeticama, sva vaša težina oslanja se na dvije male kosti koje se nalaze ispod palca, što očito može izazvati probleme, objašnjava kirurg ortopedije Andy Goldberg.

U videu ćete također vidjeti kako je posljedica nošenja cipela s visokim potpeticama i savijanje prstiju prema dolje. Potonje vam može uzrokovati trajnu deformaciju i dugotrajne bolove, a riskirate i to da dobijete ‘kandže’ na stopalima.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap