Pretraga

Video: Hrvatska među najjačim nogoteniskim reprezentacijama

A- A+


Izdvojeni članak

Razgovor s mladom zvijezdom hrvatskog baseballa

Hrvatska je ostvarila sjajan uspjeh na svjetskom prvenstvu u nogotenisu, gdje je osvojila tri medalje. Ovaj sport se organizirano trenira u Hrvatskoj od 2002. godine kada je utemeljen i Hrvatski nogoteniski savez. Sport je zanimljiva kombinacija nogometa i tenisa, s elementima odbojke.

Sredinom prosinca održano je svjetsko prvenstvo u nogotenisu u Mađarskom gradu Harkanju. Hrvatska je osvojila 3 medalje u 3 kategorije. Na prvenstvu je sudjelovalo 11 zemalja s više od 180 natjecatelja. Sport je kombinacija nogometa i tenisa, s elementima odbojke.

Inače ovo natjecanje je bilo u konkurenciji seniorskih i juniorskih muških reprezentacija, ali i u konkurenciji žena. Medalje za Hrvatsku su osvojili Marko Senta, koji je bio viceprvak svijeta u pojedinačnoj kategoriji, dok su muški parovi i trojke osvojili bronce.

Izdvojeni članak

Dalmatinac u footballu: Zna nas gledati više ljudi nego neke utakmice HNL-a

Češka i Slovačka imaju profesionalne lige

– Lopta smije pasti jednom na podlogu, to je isto za sve discipline. U pojedinačnoj konkurenciji igrač ima pravo dva puta dodirnuti loptu, prije nego je prebaci preko mreže koja je visinom približna onoj u tenisu. U parovima i trojkama, svaki igrač ima pravo jednom dodirnuti loptu, a nakon treće izmjene ona se prebacuje preko mreže, pojasnio nam je osnovna pravila jedan od osvajača medalje iz Mađarske Luka Fajfar. Dodao je i da je pojedinačna konkurencija najteža jer igrač mora pokriti cijeli teren koji, te u dva dodira primiti i smeširati loptu.

Ovaj sport se još uvijek igra u malom broju zemalja, a samo nekoliko njih ima ligu. Uz Hrvatsku najjače nogoteniske zemlje svijeta su Češka, Slovačka, Mađarska i Rumunjska. Češka i Slovačka imaju najkvalitetnije nogoteniske lige, te se prema Lukinim riječima tamo može i živjeti od ovog sporta.

U Hrvatskoj nema nogoteniske lige, ali postoje razna kup natjecanja. Najuspješniji klub u dosadašnjih deset godina je NTK Donji Miholjac, koji je i naš najstariji klub.

Najveći uspjeh do sada

– Iako ne postoji ligaško natjecanje u nogotenisu, trenutno smo u pregovorima s Mađarskom da organiziramo zajedničku ligu, rekao nam je Luka Fajfar koji se četiri godine bavi ovim sportom. Dodao je da je još uvijek teško naći sponzore za natjecanja u ovom sportu, pa ih zasada financiraju iz vlastitih džepova.

Svjetsko prvenstvo u Mađarskoj, bilo je za Hrvatsku najuspješnije u 11-godišnjoj povijesti saveza. Uz tri medalje, po prvi put je nastupila ženska nogoteniska izabrana vrsta. Svih 11 reprezentacija na ovom prvenstvu bile su iz Europe, dok je 12-ta trebala biti Indija, no natjecatelji iz ove zemlje nisu uspjeli dobiti vize.

Utakmice se igraju na dva dobivena seta, do 11 bodova, a mjere terena su otprilike 12 metara dužine i 8 širine za pojedinačnu kategoriju i parove, a 18 puta 8 za trojke.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap