Pretraga

[VIDEO] Možete li se nadrogirati od makovnjače? Napravili smo test, rezultati su nas iznenadili

A- A+

Zahvaljujući usmenim legendama da se od maka može pasti na testu za drogu, odlučili smo provjeriti je li to istina. Kupili smo dva kućna testa za drogu te smo jednog iskoristili prije, a jednog poslije jedenja makovnjače. Rezultati su nas, svakako, začudili, a sve smo zabilježili u prigodnom videu.

@srednja_hr

Jesu vas šokirali rezultati? 👀 Objašnjenje zašto se to dogodilo možete pronaći na našem portalu #srednjahr #srednja #mak #makovnjaca #test #drugtest #fyp #foryoupage

♬ FEEL THE GROOVE – Queens Road, Fabian Graetz

Kao predivan cvijet koji dolazi u raznim bojama, mak se može pronaći na travnjacima diljem Hrvatske. Najpoznatija vrsta svakako je vrtni mak, koji se koristi u kućanstvu za pripremu kolača, ali i kao sirovina za proizvodnju nekih – droga.

Mak očito nije bezazlen…

Priča da se od maka može pasti na testu za drogu zbog opijuma, kruži već generacijama. Štoviše, naše su bake djeci koja nisu prestajala plakati znale kuhati mak kako bi ih smirile. Iz tog smo razloga odlučili napraviti jedan test.

Prvo, kupili smo dva testa za drogu koja u urinu detektiraju kokain, amfetamin, opijum, THC i MDMU. U pozadini svega toga, vrsna kuharica i urednica portala srednja.hr napravila je svoju poznatu makovnjaču. Jedan smo test iskoristili prije jela te su rezultati bili – negativni.

Nakon što smo pojeli nekoliko komada makovnjače, otprilike onoliko koliko bismo pojeli nakon bakinog ručka, zaputili smo se u redakcijski zahod te se ponovo pomokrili u čašicu. Test je, na radost svih okupljenih, ispao pozitivan na opijum.

Lijevo – prvi test. Desno – drugi test. Foto: srednja.hr

Što kažu toksikolozi?

Zašto je to tako, upitali smo Službu za toksikologiju HZJZ-a.

– Sjemenke maka potječu od biljke od koje se dobiva opijum, stoga mogu postati kontaminirane malom količinom opijata kao što su npr. heroin, morfin, kodein, tijekom žetve i kasnije prerade. Ove tvari nalaze se u količini koja neće izazvati učinke koji nastaju zlouporabom ovih sredstava, ali u količini dovoljnoj za postizanje lažno-pozitivnog rezultata na testu za opijate, objasnili su nam iz Službe za toksikologiju.

Što reći drugo osim da je makovnjača urednice toliko dobra nas je – nadrogirala.

Copy link
Powered by Social Snap