Pretraga

Video: Ovako će izgledati igre budućnosti

A- A+

EA i DICE objavili su video prilog od čak 17-ak minuta koji prikazuje kako će izgledati njihov novi FPS ‘Battlefield 4’ te ujedno i kako će izgledati igre u skoroj budućnosti. Pred nama je i, ne treba zaboraviti, nova generacija igraćih konzola koju će sigurno označiti značajan skok u kvaliteti grafičkog prikaza u igrama. 

EA/DICE

Pomalo je teško vjerovati, no PlayStation 3 i Xbox 360 na tržištu su već gotovo osam godina. S obzirom na činjenicu da konzole kontroliraju tržište igara, jasno je da su one na samom kraju svog životnog ciklusa. Dapače, Sony i Microsoft na tržištu su ih zadržali dulje no što je to mogao predvidjeti bilo koji analitičar sve do prije nekoliko godina. 

Izdvojeni članak

Pedagoginja vs. gamer: Treba li igrati nasilne videoigre?

Razvojni studiji uspijevaju iz ovih hardverski zastarjelih konzola iscrpiti i zadnji Megaherz procesorske snage, no u isto vrijeme te konzole koče grafički napredak igara. Mnogi će na to odmahnuti rukom i reći da industrija na raspolaganju ima i snažna računala koja su danas sposobna pogoniti nevjerojatne stvari. To jest istina, no treba imati na umu da se primjerice Call of Duty: Black Ops prodao u 25 milijuna primjeraka dok je tek oko 1% tih primjeraka prodano za PC platformu.

Prije više od godinu dana Epic Games objavio je tech-demo pod imenom ‘Samaritan‘ koji je prikazao što je sve moguće učiniti s hardverom i softverom koji su nam već dostupni. Razvoj takve igre se nažalost ne bi isplatio baš nikome s obzirom da bi ju bilo nemoguće pokrenuti na nekoj od aktualnih konzola.

Dolazak sljedeće generacije konzola

U veljači ove godine dogodilo se ono o čemu su nagađali mnogi – Sony je predstavio PlayStation 4, prvu konzolu sljedeće generacije. Sada je pak potez na Microsoftu koji će vjerojatno već u travnju objaviti rad na nasljedniku Xbox 360 konzole.

Dojmovi na predstavljanje nove PlayStation konzole bili su u najmanju ruku miješani. Naime, Sony nije otkrio izgled same konzole, pa ni sve specifikacije što je mnoge zbunilo ali i odalo dojam da je Sony predstavljanje konzola odradio na brzinu i bez promišljanja.

Izdvojeni članak

Najzaraznije video igre

Kasnije su različiti izvori u javnost pustili podatke o specifikacijama konzole i oni ne ulijevaju previše nade. Naime, radi se o specifikacijama jedne vrlo prosječne PC konfiguracije kojom se uokolo ne bi usudio hvaliti ni jedan gamer. To nas ipak ne bi trebalo iznenaditi s obzirom da je ista situacija bila i u trenutku izdavanja PlayStationa 3. Da ne ulazimo u prevelike detalje, razvojni studiji iznimno mnogo truda ulažu u optimizaciju igre za konzole dok ih za PC platformu optimiziraju u daleko manjoj mjeri kako bi se igrače konstantno prisiljavalo na kupnju novog hardvera.

Iako njegov hardver ne obećava mnogo, Killzone: Shadow Fall na PlayStationu 4 već sada izgleda fenomenalno. Ipak, ono što nas je potaklo na pisanje ovoga osvrta je video koji je jučer objavila velika izdavačka kuća EA.

Dolazak Battlefielda 4

Battlefield 3 najljepša je i tehnički najnaprednija igra u povijesti igara, rame uz rame s Crysisom 3. Njega smo mogli zaigrati prije gotovo dvije godine, a igra je i danas vrlo aktualna, posebice kada je u pitanju njegova fenomenalna multiplayer komponenta.

Već ujesen ove godine moći ćemo zaigrati Battlefield 4, igru koja će najvjerojatnije postaviti sasvim nove standarde kada je u pitanju grafički prikaz u igrama. To je već sada vidljivo iz 17-minutnog videa koji prikazuje scene iz same igre;

Pogledate li samo prvu minutu priloženog videa, biti će vam jasno dokle je stigla tehnologija koja će u i nekoliko narednih godina ubrzano napredovati stimulirana dolaskom sljedeće generacije konzola. Imajući tu u vidu, pri kraju nadolazeće generacije konzola imati ćemo apsolutno fotorealistične igre jer već i danas smo vraški blizu.

Je li u grafici sve?

Danas se često brkaju dvije stvari – napredak igara i napredak grafike. Mnogi tako pod napretkom igara smatraju napredak grafičkog aspekta što je iz temelja netočno. Danas, više nego ikad, razni nezavisni studiji grafiku u svojim igrama stavljaju vrlo nisko na listi prioriteta i posvećuju se scenariju, atomosferi i samoj mehanici. S druge strane, (pre)često smo svjedoci igara s produkcijom od stotinu milijuna dolara koje sve karte stavljaju na grafiku a zanemaruju ostale aspekte. Nažalost, vidljiv je trend poglupljivanja igara i to je nešto o čemu bi se gaming industrija itekako trebala preispitati.

Grafički fotorealizam na dohvat nam je ruke i krajnje je vrijeme da se i ostali aspekti igara približe onom tehničkom.

Video: Ovako će izgledati igre budućnosti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap