Pretraga

[Video] Pogledajte kako hrvatski srednjoškolci razmišljaju o aktualnim izazovima Europe

A- A+

Cilj natječaja ‘Europa pred izazovima’ je okupiti mlade inovativne učenike srednjih škola od 16 do 18 godina kako bi ih potaknuli na razmišljanje o pitanjima koja utječu na društvo Europe. Plan je bio nagraditi tri najbolja rada, međutim, žiri je na kraju odlučio u Strasbourg poslati četiri ekipe. Pogledajte što su profesor Toni Milun, predsjednik Mreže mladih Hrvatske Karlo Kralj, novinarka HRT-a Sunčica Findak i voditeljica hrvatskog Ureda za informiranje Europskog parlamenta Violeta Staničić procijenili kao najbolje učeničke radove.

foto: Elektrostrojarska škola Varaždin|www2.ess.hr/index.php

Na natječaj ‘Europa pred izazovima’ prijavilo se čak 124 srednjoškolskih ekipa, koje su kroz vlastiti video ili plakate izrazili svoje znanje i stavove o aktualnim problemima Europske unije.

Žiri hrvatskog Ureda za informiranje Europskog parlamenta nije imao lak zadatak pa su se na kraju odlučili nagraditi čak četiri uratka. Putovanje u Strasbourg osvojili su učenici Srednje škole Krapina, Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir s Krka, Elektrostrojarske škole Varaždin i VII. gimnazija Zagreb.

Našim radovima htjeli smo iskazati trenutno stanje društva i naših prava u Europi

Impresivne plakate, koje možete vidjeti u naslovnoj fotografiji članka, napravili su maturanti Elektrostrojarske škole Varaždin Martin Šeketa, Nina Filip i Martina Stipan, inspirirani aktualnim događajima u Europi.

– Našim radovima htjeli smo iskazati trenutno stanje društva i naših prava u Europi, objasnili su nam maturanti iz Varaždina.

Duhoviti video VII. gimnazije

Učenici VII. gimnazije Zagreb odlučili su se kroz duhoviti pristup predstaviti glavne probleme s kojima se suočava Europska unija. U snimanju i realizaciji videa sudjelovalo je čak 22 učenika.

– Ideja je najsažetije prikazati velik broj problema pred kojima se Europa nalazi, ali i želja da se zajedničkim djelovanjem i međusobnim uvažavanjem te podržavanjem ideja radi na rješavanju problema, rekao nam je Marko Šapina, koji je bio zadužen za snimanje i montažu.

Učenici s Krka izrazili su se kroz kreativnu stop animaciju

Video Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir izradili su Veronika Dorčić, Nikola Vladić i Marija Prendivoj. Učenici s Krka su kroz dojmljivu stop animaciju poručili da umjesto zidova trebamo graditi zajednički život.

– Na jednostavan smo način rekli NE zidovima, bodljikavoj žici, mržnji, neprihvaćanju, sebičnosti te poslali poruku suživota, prihvaćanja različitosti, jedinstva, odgovornosti, solidarnosti te poštivanja ljudskog dostojanstva, objasnila nam je maturantica Veronika Dorčić, koju su kolege izabrali kao voditeljicu tima.

‘Unatoč životnim preprekama humanost uvijek dolazi na prvo mjesto’

Učenici 3. d razreda jezične gimnazije Srednje škole Krapina put u Strasbourg osvojili su videom kroz koji su htjeli podsjetiti na ključne ciljeve Europske unije.

– Poruka videa je da unatoč mnogim životnim preprekama, humanost uvijek dolazi na prvo mjesto. Prije svega važno je biti čovjek, naglasila je voditeljica tima Silvija Lea Švaljek te nam je istaknula, kao i ostali sugovornici, da je video produkt timskog rada.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap