Pretraga

[VIDEO] Pogledajte kako se kroz povijest mijenjao izgled grudnjaka

A- A+

Od vremena Rimskog carstva pa do danas, grudnjak je neizostavni dio ženske odjeće, no njegov se izgleda kroz povijest konstantno mijenjao. Različiti stilovi grudnjaka pratili su modu pojedinog povijesnog razdoblja, a napredovala je i izrada grudnjaka. U videu se nalaze različite faze kroz koje su grudnjaci prolazili, od vezanja grudi kako bi se smanjile, do push-up grudnjaka i memorijske pjene.

Screenshot YouTube

Izdvojeni članak

Nevjerojatne činjenice o ženskim grudima za koje niste znali

Kroz kakve je sve promjene i prilagodbe prošao ovaj osnovni dio ženske odjeće kroz različita povijesna razdoblja, prikazano je u videu, od izgleda grudnjaka u vrijeme antike, do izgleda grudnjaka budućnosti. 

Kratka povijest grudnjaka 

Poznati časopis Vogue reklamirao je 1907. godine grudnjak koji je bio nalik današnjem. Francuskinja Herminie Cadolle je 1889. godine izumila grudnjak, razrezavši korzet na dva dijela, a tržištu je ponudila steznik za struk i zaseban odjevni predmet s naramenicama. Izum je predstavila na Velikoj svjetskoj izložbi i kasnije ga patentirala, a obiteljska tvrtka do danas proizvodi grudnjake prenosi womenshealthmag. Mary Phelps Jacob je, smatra se, izumiteljica grudnjaka kakvog danas poznajemo. Tada djevojka od samo 19 godina, nije željela da joj grudnjak strši ispod večernje toalete, pa je svezala dva svilena rupčića ružičastom vrpcom i njima prekrila grudi. Patent je prodala za 1500 dolara tvrtki Warner, a kasnije joj je donio zaradu od 15 milijuna dolara. 

Tijekom Prvog svjetskog rata, američka vlada je molila žene da ne kupuju korzete, kako bi bilo više metala za izradu oružja. Tvrtka Warner je plasirala elastične naramenice i grudnjake raznih veličina košarica, a 1938. grudnjak se počeo izrađivati od novih materijala poput lateksa i najlona, koji su bili čvrsti i lako su se prali, ali su bili i lako zapaljivi. 

Drugi svjetski rat bio je vrijeme velike neimaštine, no ne i za hollywoodske glumice, čije su obline bile u prvom planu. Smatra se da je milijarder iz SAD-a, Howard Hughes dizajnirao grudnjak s metalnim konzolama za poznatu glumicu Jane Russell, kako bi što bolje istaknuo njezino poprsje. 

Spaljivanje grudnjaka

Vrijeme feminističkog pokreta 60-ih godina obilježeno je borbom žena protiv ideala ljepote koje su ženama nametali muškarci. Poznati događaj iz 1968. godine, spaljivanje grudnjaka, jedan je od brojnih događaja koje su prenapuhali mediji. Do samog spaljivanja nikada nije došlo, već je nekoliko stotina feministica u Atlantic Cityju prosvjedovalo protiv izbora za miss. U znak protesta u kantu za smeće su bacile lažne trepavice, uvijače, šminku, steznike, cipele s potpeticama i grudnjake, no samog spaljivanja nije bilo. Iako su 60-e bile vrijeme borbe protiv nametnutih ideala ljepote, grudnjak se tada i dalje razvijao. Upravo je u tom razdoblju izmišljen poznati Wonderbra, koji je svoju punu slavu postigao tek 90-ih, kada ga je reklamirala popularna manekenka Eva Herzigova. 

Danas postoje brojne vrste grudnjaka, od push-up do grudnjaka s memorijskom pjenom, a kakve grudnjake dizajneri zamišljaju u budućnosti, pogledajte u videu u nastavku.

[VIDEO] Pogledajte kako se kroz povijest mijenjao izgled grudnjaka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap