Pretraga

Video: Pogledajte ‘Po kinu se grad poznaje’ prošlogodišnjeg laureata s Filmske revije mladeži

A- A+

Sve smo bliže filmskom spektaklu koji se sprema ovog ljeta u Karlovcu. Povodom održavanja 18. filmske revije mladeži i 6. Four River Film Festivala donosimo vam video prošlogodišnjih laureata. Ovog puta predstavljamo uradak Karlovčanke Nine Čorak i njen film ‘Po kinu se grad poznaje’.

Prijave za 18. Filmsku reviju mladeži i 6. Four River Film Festival su završene. Tko su ponajbolji hrvatski, ali i strani filmaši znat će se početkom srpnja. 150 autora i njihovih mentora moći će uživati četiri dana u Karlovcu od 11. do 14. rujna na ovoj jedinstvenoj manifestaciji u Hrvatskoj i svijetu – zapravo jedinom festivalu posvećenom isključivo srednjoškolskom filmu.

A za sve željne srednjoškolskog filma organizatori, Kinoklub Karlovac i Hrvatski filmski savez u suradnji s medijskim pokroviteljem ovogodišnjeg izdanja, portalom Srednja.hr osmislili su svojevrsni predfestivalski program upravo ovdje. Riječ je o nagrađenim filmovima s prošlogodišnje Revije i Festivala. Prije par tjedana imali ste priliku pogledati Grand Prix iz Belgije, a danas je na redu ostvarenje ovjenčano nagradom za najbolji dokumentarni film 17. Filmske revije mladeži, ‘Po kinu se grad poznaje’, autorice Nine Čorak iz Karlovca.

Izdvojeni članak

Karlovačka tinejdžerica hara festivale dokumentarcima i crtićima

Žal za Edisonom

Ovaj aktivistički dokumentarac progovara o kino problematici u Karlovcu. Grad koji je nekad imao pet kino dvorana u vrijeme snimanja ovog filma više nije imao niti jednu. Posljednje karlovačko kino Edison zatvoreno je prije šest godina. Organizacijom proslave 92. rođendana kina pokušalo se pokazati da Karlovčani doista žele i trebaju kino. Film je očito ostvario svoju prvotnu namjeru s obzirom na to da je krajem 2012. godine u Karlovcu otvoreno novo kino – kino ‘Apolo’.

Diana Nenadić, filmska kritičarka pohvalila je upravo tu, entuzijastičnu notu filma. – Premda je riječ o dokumentarcu u reportažnoj formi, priča o borbi Karlovčana za opstanak i obnovu svojega posljednjeg kina odiše entuzijazmom i aktivizmom, odlikama koje se rijetko nalaze upravo tamo gdje bi ih trebalo biti najviše – u filmu mladih, kazala je Nenadić.

Potreba za kinom

Njen kolega, filmski kritičar Boško Picula također se veoma pohvalno izjasnio o filmskom uratku karlovačkih filmaša. – Grad u kojem je u listopadu 1896. godine, dakle nepunu godinu dana nakon Pariza, upriličena prva javna kinoprojekcija, a od 1920. godine postoji gradsko kino, u 21. stoljeću i dalje nema odgovarajuću kinodvoranu.

Bez gorčine i optuživanja, mladi Karlovčani donose priču o svom gradu i njegovoj potrebi za kinom, koja se na suvisao i poticajan način pretvara u mali filmski apel. Komentar o Nininom uratku lijepo je opisao treći član selekcijske komisije, medijski pedagog, Jura Troje. – Autorica je uspjela na 7 minuta isključiti gorčinu i dati nam jednu lijepu, nostalgičnu priču s nadom za bolje sutra, zaključio je.

Uživajte i vi u Nininih sedam minuta a više o Reviji i Festivalu saznajte na službenoj FB stranici

PO KINU SE GRAD POZNAJE from Hrvatski filmski savez on Vimeo.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap