Pretraga

[VIDEO] Pogledajte kako su se žene borile s mjesečnicom od 1900. do danas

A- A+

Davne 1900. godine žene nisu imale pravo glasa ni u Švedskoj, a par proizvođača koji su se sjetili producirati nešto nalik na uloške su propali, jer je bio tabu reklamirati nešto što se tiče mjesečnice. Stoga su žene početkom prošlog stoljeća, u obračunu s ‘onim danima’, koristile platnenim sanitarnim pojasevima.

Potom će se nakon Prvog svjetskog rata pojaviti pojasevi s nešto nježnijim i boljeupijajućim materijalima, a uskoro i prvi tamponi.

Izdvojeni članak

Za bezbrižno kupanje: Saznaj sve što te zanima o menstrualnoj čaši

Oglašivači su te prve tampone u počecima reklamirali isključivo udatim ženama, budući da se vjerovalo kako oni mogu uzeti djevičanstvo ili poslužiti za samozadovoljavanje.

Tijekom pedesetih ponovno će se vratiti u uporabu i sanitarni pojasevi, a tema mjesečnice, iznova će se tabuizirati.

Reklame za higijenske proizvode tijekom pedesetih, sugeriraju ženama da ne govore kada imaju menstruaciju te da im to slučajno ne posluži kao izgovor za neobavljanje kućnih poslova. Premda u to doba žene imaju pravo glasa već i u Hrvatskoj (u okviru Jugoslavije), stanje svijesti kao da se unazađuje.

Kako će se dalje razvijati higijenske potrepštine za mjesečnicu, ali i prava žena u tom kontekstu, pogledajte u kratkom videu. Samo ćemo vam još spoilati da se krv prvi put pojavljuje u reklamama za menstrualna pomagala, tijekom kasnih 1990-ih godina!

 

Copy link
Powered by Social Snap