Pretraga

[VIDEO] Prisjetili smo se srednje škole: ‘Prvog dana sam se izgubila i otišla u krivi razred’

A- A+

U petoj epizodi našeg Redakcija podcasta, prisjetili smo se srednje škole. Duje, Ramona i Matej razgovarali su o svojim upisima u srednju, prvim danima, prvim ocjenama, ljubavima, izlascima i svemu ostalom s čime se susreću svi srednjoškolci.

Stres, plač, tuga, ushićenost i napeto provjeravanje rang liste svakih sat vremena. Vrijeme je upisa u srednje škole, stoga su se naši novinari Duje, Ramona Matej, prisjetili svog iskustva u petoj epizodi Redakcija podcasta kojeg možete pogledati i poslušati na službenom YouTube kanalu srednjaHR.

Proces upisa

Razgovor je počeo samim procesom upisa. Duje i Ramona se nisu upisivali preko platforme, nego su se trebali prijavljivati osobno u željenim školama.

– Danas postoji sustav upisi.hr, učenici mogu odabrati nekoliko škola, sve je online i tako dalje. No, u moje doba, mi smo tada morali sve raditi fizički. Dakle, postojale su prijave u škole i onda bi se ti mogao prijaviti u samo jednu ili dvije škole i onda kad se formiraju rang liste ideš zapravo na upise. Tamo moraš doći s roditeljima i donijet neke podatke, prisjetio se Duje.

Duje, naime, do samog upisa nije znao u koju školu želi ići te se u zadnji čas predomislio. S druge strane, Matej je odmah u startu imao ideju da bi htio upisati jezičnu gimnaziju zahvaljujući dobroj profesorici iz engleskog u osnovnoj školi. Ramona je umjesto gimnazije odabrala ekonomsku zbog toga što je ‘za svaki slučaj’ htjela imati zvanje.

‘Inicijalni ispiti spustili su me na zemlju’

Naši su novinari podijelili i prve dojmove u srednjoj školi. Duje je, primjerice, bio u potpunosti nadobudan i puno je učio te dobivao dobre ocjene, a slična je takva bila i Ramona, dok se nije susrela s inicijalnim ispitima.

– Isto sam nadobudno krenula, dok me inicijalni ispiti nisu spustili na zemlju. Inicijalni iz matematike sam pala i profesorica je još ocjene čitala na glas, da te malo još dodatno osramoti, ali nije nam upisivala te ocjene, rekla je Ramona.

Izdvojeni članak
podcastzoomeri

Kakvi su radnici pripadnici generacije Z? ‘Moja generacija nekako očekuje da im se sve servira’

Mateja je, kao i većinu gimnazijalaca, pogodila realnost u smislu da se način učenja i gradiva u potpunosti promijenio. U osnovnoj je imao dobre ocjene, a u srednjoj su se iz prvih ispita nizale jedinice i dvojke dok se nije malo ‘priviknuo’.

– Jako puno ljudi bilo je razočarano, neki su plakali, brojni su se htjeli premjestiti. Dođe 11. mjesec, ti imaš nekoliko jedinica i ne znaš što ćeš sa sobom. Problem privikavanja u gimnaziji jako je izražen, možda puno više nego u drugim školama, smatra Matej.

Prvi izlasci u srednjoj školi

Ramona je, kako kaže, imala vrlo stroge roditelje te je tek prvi puta krenula izlaziti sa svojih 18 godina. Matej je počeo izlaziti tik prije drugog razreda srednje škole, najčešće na školsko igralište XVI. gimnazije ili na Trgu žrtava fašizma, kolokvijalno zvanom ‘stara džamija’.

– Pretežito smo hengali na džamiji ili na školskom. To je počelo ljeto prvi na drugi srednje. Nemam lude priče, pretežito sam išao kući oko pola 12, ne zato što mi roditelji nisu dopustili da ostanem duže, nego jer sam se osjećao da moram doći doma ranije iz nekog poštovanja. Prvi pravi izlazak bio mi je u klubu Močvara, otkriva Matej.

Duje se, pak, ubrzo sprijateljio sa starijom djevojkom koja je imala dredove, koja ga je ubrzo pozvala da se s ekipom idu družiti na tribine na stadionu u Trogiru. Tamo su bili metalci i rokeri, koji su druženja provodili uz zezanciju i alkohol.

Ostavila je dva dečka zbog mature

Duje, Ramona i Matej dotaknuli su se vrlo zanimljive teme srednjoškolskih ljubavi. Ramona je, naime, dugo bila u vezi s jednim dečkom na daljinu, kojeg je u četvrtom razredu srednje škole odlučila ostaviti kako bi se mogla usredotočiti na polaganje mature.

– On je taman bio stariji od mene, čini mi se da je tada upisivao faks u Zagrebu. Rekla sam mu da ode, da uživa i da vidi svijeta. Kak’ smo prohodali tak’ smo i prekinuli, govori Ramona kroz smijeh.

No, mjesec dana nakon, Ramona je sasvim slučajno pronašla novog dečka, kojeg je, vjerovali ili ne, ostavila dva tjedna prije mature, jer joj je trebao mir.

– Prioriteti, sorry, zaključila je Ramona.

Cijelu petu epizodu Redakcija podcasta na temu prisjećanja srednjoškolskog iskustva, pogledajte i poslušajte na našem YouTube kanalu u videu na sljedećoj poveznici.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap