[VIDEO] Profesor riskirao glavu da bi studentima dokazao teoriju iz fizike

Postoje profesori koji svojim učenicima samo ispredaju teoriju i stava su kako je time njihov posao završen. Ali, postoje i oni koji se s katedre ne miču dok učenicima ne demonstriraju kako to teorija djeluje u praksi. Kako bi studentima približio način na koji funkcionira kugla za rušenje zidova, te koje su energije prisutne u tom procesu, bivši profesor fizike na MIT-u gotovo je ostao bez glave. Doslovno.

Screenshot: YouTube; For the Allure of Physics

Profesor Walter Lewin nizozemski je astrofizičar i bivši profesor fizike na Massachusetts Institute of Technology. Otprilike 15 godina, a od 1982., bio je jedan od profesora koji su svoja predavanja snimali za MIT Cable TV. Radilo se o 24-satnom programu koji je pomagao brucošima u njihovim zadaćama.

Urnebesna imena u problemskom zadatku iz Fizike: Znate li ga riješiti?

150 J dovoljno je da usmrti osobu 

Dio tog programa bilo je i zanimljivo predavanje o tome na koji način funkcionira kugla za rušenje zidova. Profesor je tako nasred pozornice, na dugo uže, objesio kuglu te krenuo s objašnjavanjem pretvorbe energije kada se kugla zanjiše. 

– Imam objekt koji teži 15 kilograma i mogu ga podići jedan metar, što sam upravo i učinio. To znači da sam obavio neki rad. Povećao sam potencijalnu energiju objekta, koja sada iznosi 150 J. Ako kugli dopustim da padne, to će biti pretvoreno u kinetičku energiju. Ako ju zanjišem s visine od jednog metra, a vi se nalazite na suprotnoj strani i kugla vas udari, usmrtila bi vas. 150 J dovoljno je da vas ubije. Takvi se predmeti nazivaju kugle za rušenje i koriste se za rušenje zgrada, kaže profesor Lewin. 

Zbog podizanja i spuštanja, te njihanja teškog objekta, gravitacijska potencijalna energija konvertira se u kinetičku energiju i udarcem dolazi do rušenja zgrade. Kako bi dokazao da je udarac zaista jak, profesor je na drugu stranu dvorane postavio staklo, prema kojemu je spustio kuglu. Logično, kugla je vrlo lako prošla kroz staklo.

[Intervju] Upoznajte najboljeg profesora fizike u 2016. godini

Teorija vs. praksa 

No, profesor tu ne staje. Odlučio je kuglu podići u visini svoje brade, tek toliko da dotiče njegovu bradu, a potom ju spustiti. To bi značilo da bi se, ako je teorija ispravna, kugla trebala vratiti točno do točke s koje je spuštena. Ako teorija nije ispravna, profesora bi to moglo koštati glave. 

– Toliko čvrsto vjerujem u očuvanje mehaničke energije, da sam spreman žrtvovati vlastiti život. Ako kuglu pustim s određene visine, ta se kugla ne može vratiti na točku višu od te visine. To je zbog konverzije potencijalne gravitacijske energije u kinetičku, pa ponovno u potencijalnu gravitacijsku i zaustavit će se. Dakle, kada se vraća, ne može doći na visinu višu od početne, pod uvjetom da objektu ne dam brzinu veću od početne, objašnjava Lewin. 

Drugim riječima, da je profesor samo malo nehotice pogurnuo kuglu, mogla mu je smrskati čitavu lubanju. 

– Očuvanju mehaničke energije vjerujem 100 posto, ali sebi možda baš i ne. Pustit ću kuglu i nadam se da ću to moći učiniti bez da joj dodajem brzinu, tako da kada se vrati, možda mi dotakne bradu, ali ju ne smrska. Želim da budete potpuno tihi, jer ovo nije šala. Ako ne uspijem u tome da brzina koju dam kugli bude jednaka nuli, onda će ovo biti moje posljednje predavanje. Zatvorit ću oči jer ovo ne želim gledati, i molim vas da budete tiho. Nisam zbog ovoga spavao čitavu noć, kazao je profesor i pustio kuglu. 

 I upravo kako je i tvrdio, po povratku se ona vratila na visinu tek nešto nižu od njegove brade, čime je teoriju koju predaje i dokazao. 

– Fizika funkcionira, a ja sam još uvijek živ, zaključio je profesor.

Ovo zanimljivo predavanje možete vidjeti u videu u nastavku.

Odgovori