Pretraga

Video reklame, koje su ujedno i umjetnička djela

A- A+

Reklamni spotovi, stvoreni su sa svrhom da prodaju određeni proizvod, no osim kvalitete, na tržištu je važno biti i različit, pa tako i u pristupu potrošačima. Stoga tvrtke različitim marketinškim rješenjima te inovativnošću, nastoje šokirati, zainteresirati, navesti na razmišljanje publiku, kako bi doprijeli do što većeg broja ljudi, te tako i prodali više proizvoda. Izdvojili smo neke reklame, koje vas neće ostaviti ravnodušnim, a u sebi sadrže i faktor iznenađenje, umjetničke crte te neočekivane prevrate u radnji.

Screenshot: You Tube

Reklame su promidžbeno oružje, koje predstavlja kanal između proizvođači i potrošača. No, kako je važno biti kvalitetan i različit u proizvodnji, također je važno i na pravi način doprijeti do potencijalnih kupaca, a to je najlakše pomoću zanimljive reklame. Kroz povijest su tvrtke angažirale slavna redateljska imena da im režiraju promidžbene poruke, ne bi li na taj način pridonijele boljoj poziciji proizvoda na tržištu. Izdvojili smo neke od sjajnih primjeraka koje su šokirale, zainteresirale, ili iznenadile publiku.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Retro reklame koje su tvrdile da su cigarete zdrave

Levi’s Strauss (‘Towing car using Levi’s’ / 1989.)

Ovo je bila prva tvrtka koja se bavila proizvodnjom jeans traperica, te je osnovana davne 1853., a na cijeni je i danas. Levi’s je uvijek posvećivao dosta pozornosti reklamiranju svojih proizvoda, osobito televizijskim. Tako smo izdvojili jednu od najupečatljivijih iz 1989. godine, koja je ušla anale pop kulture. Spot je o tome, kako traperice modela 501, osim za odijevanje mogu poslužiti i umjesto automobilske sajle. U podlozi je evergreen ‘Be My Babby’ američkog chick benda iz 1960. The Ronettes.

Coca – Cola (Argentina Mundial, 2010.)

Poput Levi’sa Coca – Cola kao najjači svjetski brend, takođerpuno pozornosti posvećuju reklamama. Među velikim brojem koje su kroz vrijeme postale dio popularne kulture, izdvojili smo jednu koja je emitirana u Argentini uoči i za vrijeme Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici. Radi se o pokušaju argentinskih navijača, da pridobiju ljude u Lesotu, zemlji koja je sa svih strana okružena JAR-om, da navijaju na prvenstvu za njihovu reprezentaciju, budući da se Lesoto nije plasirao. Hoće li uspjeti u tome, pogledajte u videu.

CHANEL (‘Be Unexpected’ / 2010.)

Sjajna je reklama koju je režirao poznati filmaš i oskarovac Martin Scorsese. U reklami za parfem Bleu de Chanel se radi o muškarcu koji dolazi na press konferenciju, na kojoj treba komentirati misteriozni skandal u koji je uključen zgodni reporter, no odlučuje ipak pobjeći bez riječi, dok zidovi padaju za njim. Pozadinska pjesma je ‘She Said Yeah’ od Rolling Stonesa.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Originalne reklame i oglasi

Apple (‘1984.’ / 1984.)

Tada još mlada elektronička kompanija, osnovana 1977. uložila je oko milijun dolara te angažirala sjajnog redatelja Ridleya Scotta, kako bi izreklamirala Macintosh Apple. Ovaj promidžbeni spot apokaliptičnog je tona i slike, a sama reklama donijela je dotad neviđene pomake u svijetu marketinga. Proizvod je u tome svemu, postao pravi tržišni hit.

PlayStation 2 (‘The Third Place’ / 2000.)

Ovo je najprodavanija igrača konzola u povijesti, a tome je sigurno pridonijela i reklamna kampanja, koju je provodio Sony. Neki od promidžbenih uradaka vrlo su dvosmisleni, s puno preokreta, čime je zaintrigirana publika, što je svakoj reklami i cilj. Iz kampanje pod nazivom The Third Place, nekoliko je reklama režirao slavni predstavnik sedme umjetnosti David Lynch, a u videu pogledajte jednu koja je baš u njegovom stilu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap